Do góry

Dania główne Przepis na:

Rosół

Dania główne

Autor: agulam22

Przepisów i artykułów: 105 Ocena: 5818

Dodano: 01.04.2008

Odsłon: 9080

Jedna z najczęściej jadanych zup w polskich domach.Moja propozycja jej wykonania jest dość łatwa.Rosół nie jest tłusty.

Składniki

3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. -skrzydełka dokładnie umyć pod bieżącą woda -warzywa obrać i umyć(marchewkę pokroić na 4 części,cebule na pól) -skrzydełka włożyć do garnka ok 2.5 litra i zalać zimna woda, posolić i gotować ok 1 godziny -cebule obsmażyć na palnikiem na widelcu(aby była delikatnie przypalona-czarna) -po godzinie do wywaru dodać marchewkę,pietruszkę,seler i cebule-gotować razem ok 45 minut -pod koniec gotowania dodać kostki rosołowe ,pieprz i kucharka do smaku i gotować ok 15 minut Podawać z makaronem nitki cienkie.Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

paola1984 21 grudnia 2009 Przepyszny rosołek. W sam raz na 4 talerze.

18 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

apple 14 sierpnia 2009 Rosół może i nie apetycznie wygląda ale na pewno dobrze smakuje. Każdy robi jak lubi i z czego lubi. Ja do rosołku dodaję marchewkę pokrojoną w plasterki i posypuję świeżą natką pietruszki.

17 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

KretaKarbo 22 sierpnia 2008 Z dzieciństwa pamiętam rosół bulgoczący na kuchence wiele godzin, z ogromnymi okami tłuszczu, w wielkim garze, 2 rodzaje mięsa.
Teraz gotuję wodziankę, jak to ktoś określił. Przecież do wywaru ze skrzydełek dochodzi jeszcze wywar z jarzyn.
Ja czasami robię z 2 skrzydełek i połówki fileta, jak mam ochotę na gotowane mięso.
Ale ugotować smaczny, chudy rosół nie jest łatwo!

17 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

agulam22 31 maja 2008 hm sam jestes jak "WODZIONKA"!!!!!!!!!!!!

18 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

agulam22 05 maja 2008 widze ze ktos musi nauczyc sie dokladnie czytac
ja napisalam zeby wlozyc skrzydelka do garnka o pojemnosci 2.5 litra a nie nalac do nich 2.5 l wody a to ogromna roznica
a uzywam takiego garnka bo oprocz tych skrzydelek musza tam sie zmiescic jeszcze marchewka,pietruszka,seler i cebula wiec logicznym jest ze gdybym uzyla garnak o poj. 1.2 litra nie ma szans aby to wszystko sie tam zmiescilo
nastepnym razem zanim sie drogi gosciu ponownie doczepisz dokladnie przeczytaj co pisze
a w szkole podstawowej o ile dobrze pamietam ucza czytania ze zrozumieniem -rada wroc do szkoly podstawowej bo to cie chyba ominelo !!!!!!!

16 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

agulam22 24 kwietnia 2008 i dodam do tego wszystkiego jeszcze to ze przepisow na roslo jest taki wiele ile ludzi go gotuje:jedni dodaja do niego pora,seler naciowy,kapuste wloska,a inni jeszcze ziele angielskie czy lisc laurowy albo nawet zabek czosnku
kazdy ma prawo gotowac wedlug wlasnego przepisu i gustu
jednym bedzie smakowalo innym poprostu nie i nikt nie moze powiedziec ze roslo gotowany ze skrzydelek,korpusu czy jeszcze z czegos inego nie mozna nazwac rosolem bo jest to rosol tylko ze wedlug czyjegos gustu i indywidualnego smaku i sposobu

18 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

agulam22 24 kwietnia 2008 tak ja doskonale wiem ze jezeli umieszczam swoje przepisy na tej stronie to inni maja prawo je oceniac i krytykowac ale jezeli ja wyjasnilam ze gotuje rosol dla 3 osob i tylko troche ponad 1 litr i te 3 skrzydelka calkowicie wystarczaja-jak dla mnie! a ktos caly czas sie tego czepia!! jak jemu nie odpowiada ja nic nie mowi kazdy moze miec wlasne zdanie ale dlaczego odrazu jest az taki nieprzyjemny??i do tego caly czas pisze mi nieprzyjemne komentarze -wystarczy jeden!!!!!
a ja pisalam ze nie lubie wolowego i dlatego gotuje ze skrzydelek
p.s a nie wydaje mi sie poza tym aby z korpusu kurczaka byl lepszy niz ze skrzydelek
pozdrawiam

20 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

anulkak1k 24 kwietnia 2008 Po bardzo dokladnym przeczytaniu komentarzy chcialabym wyrazic swoja opinie: po pierwsze moze i zdjecie nie jest na miare zlota aczkolwiek smak jest na miare zlota. Nierozumiem dlaczego komentarze dodawane sa anonimowo, jezeli nie masz odwagi powiedziec kim jestes, to z jakiej racji dodajesz komentarze. po drugie ugotowalam ten rosol i jest wysmienity w smaku, nie za tlusty tak w sam raz. nierozumiem pytania:"co to a rosol z trzech skrzydelek???"-rosol niemoze byc zatlusty i z trzech skrzydelek na 1.2 litra jest wystarczajaco esencjonalny. Gotujac jakiekolwiek potrawy pamietajmy ze ich smak powinien byc wywazony, niewyobrazam sobie rosolu z jednego kurczaka na 1.2 litra to tak jak bym ugotowala rosol na 250ml oleju i dodala litr wody!!! Ludzie zastanowcie sie zanim jakis komentarz dodacie!!!!

19 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

agulam22 23 kwietnia 2008 A kim wy wogole jestescie aby moje dania krytykowac??
nikt was o to nie prosi !!!!
nie pasuje wam to nie czytajcie i nie gotujcie poprostu tego!!!!!
dla mnie to jest rosol i bede go tak nazywala!!!!
z pewnoscia smaczniejszy niz tlusty wolow-jak dla mnie!!
i zakonczmy ten temat
jak komus sie nie podoba przepis niech oceni nisko i sie odczepi!

19 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

agulam22 18 kwietnia 2008 p.s ja gotuje ok 1.2 l rosolu a nie ok 5-10 litrow jak zapewne ty robisz

15 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń