Do góry

Zupy Przepis na:

Rosół domowy

Zupy

Autor: Kurka_domowa

Przepisów i artykułów: 126 Ocena: 3180

Dodano: 11.07.2012

Odsłon: 17631

Ile gospodyń tyle przepisów na rosół. Ja tak przygotowuję go co niedzielę :)

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Z natki obrywamy listki i siekamy drobno, łodygi związujemy bawełniana nitka z najbielszą częścią pora (nacinamy go wzdłuż , ale nie do samego końca). Warzywa razem z porowo-pietruszkowym bukietem wrzucamy do garnka, doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy ogień.

  2. Cebulę obieramy i przekrawamy na pół, opalamy na palniku gazowym, czosnek obieramy. Z naszego rosołku regularnie ściągamy "szumy" i dodajemy cebulę i czosnek. Gotujemy na małym ogniu, tak żeby lekko "bulkało" przez co najmniej dwie godziny (do chwili aż mięso zacznie się rozpadać)

  3. Gałązki lubczyku dodajemy do rosołu na 10 minut przed końcem gotowania. Następnie przecedzamy rosołek przez sitko i doprawiamy do smaku. Ugotowaną marchewkę kroimy w kosteczkę i dorzucamy do rosołu razem z posiekanymi listkami natki.

  4. Podajemy z makaronem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

gosex1987 20 września 2013 Ja bym jeszcze dodała z dwa suszone prawdziwki albo podgrzybki wtedy rosół nabiera fajnego aromatu:) a jeśli chodzi o "męty" (szumy, czy jak tam to każdy nazywa;)) to moja teściowa mi tłumaczyła, że wszystkie składniki trzeba wrzucać na wrzącą wodę to nie będą się tworzyły a przynajmniej będzie ich mało i nawet miała rację;) Aha a pieprz dodaje kolorowy:)

7 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Kurka_domowa 12 lipca 2012 Megi, masz rację - gałązka selera dobrze robi rosołkowi :) Wszystkim dziękuje za przemiłe komentarze i pozdrawiam :)

13 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Maudie 11 lipca 2012 Kurko:) aż mi pachnie z Twojego talerza tym rosołkiem.Prawdziwy,domowy rosół,który uwielbiam,pozdrawiam:)

12 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

babciaaneczka 11 lipca 2012 Różne gatunki mięsa w odpowiedniej ilości i warzywa, które teraz są młode i pachnące, to jest to, rosół pycha.
Pozdrawiam.

12 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

elzbieta8960 11 lipca 2012 Kurka_domowa ,przepis na rosol rewelacyjny ...5 z + ...:)

12 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

MEGI110278 11 lipca 2012 Lubczyk obowiązkowo + gałązka selera ... wspaniały smak i aromat ;-)

13 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń