Do góry

Dania główne Przepis na:

Rosół wołowy

Dania główne

Autor: gvlba

Przepisów i artykułów: 118 Ocena: 1475

Dodano: 13.12.2009

Odsłon: 5109

Rozgrzewa i świetnie smakuje ale tez świetnie nadaje się aby zamrozic go w kostkach i wykorzystac póżniej

Składniki

  • ok 3 litry wody,40 dag szponderu,40 antrykotu,, liśc laurowy,ziele angielskie
  • 2 marchewki,, cebula lub kawałek pory
  • pól selera, 1 pietruszka
3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Do gotującej się wody,wsadzamy umyte mięso,liśc laurowy,ziele angielskie i gotujemy na niewielkim ogniu przez ok 30 min,od czasu do czasu ściągając "szumowiny".Cebule kroimyw krążki, przysmażamy na suchej patelni ,wrzucamy pokrojone w słupki jarzyny.Gotujemu na bardzo małym ogniu(tak aby sie niezagotował) następne 30 min.Przyprawiamy według uznania

  2. Podawac z makaronem nitki,lub lanymi kluskami.Najlepiej smakuje posypany zieloną pietruszka.Jeśli rosół chcemy zamrozic,należy go ostudzic,przelac przez sito a wywar wlac do woreczków od kostek do lodów.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń