Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rosół, podstawa świątecznego obiadu chyba większości Polaków. Ale, wbrew pozorom nie tak łatwo go ugotować.
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 344
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 228
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 34968
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 188
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 344
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 228
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 34968
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 188
Składniki
Mięso umyj, włóż do garnka i zalej zimną wodą. Gotuj na małym ogniu ok. 20 minut, po czym dodaj obrane i pokrojone na mniejsze kawałki warzywa. Gotuj na minimalnym ogniu jeszcze minimum godzinę, dodaj przyprawy i zioła. Jeżeli nie masz świeżego lubczyku - może być nieduża łyżeczka suszonego. Pogotuj jeszcze do miękkości mięsa. Jeżeli wygotuje się za dużo płynu - dolej szklankę zimnej wody. Dopraw rosół do smaku. Ja dodaję na sam koniec gotowania po malutkiej szczypcie zmielonej gałki muszkatołowej, kurkumy i na sam koniec pół kieliszka koniaku (;-)). Wyjmij mięso i marchewkę. Mięso obierz, chude kawałki możesz dodać na talerze. Marchew pokrój w drobną kostkę i równię możesz dodać do talerzy. Na talerze wyłóż ugotowany makaron (przykro mi, jestem leń i kupiłem gotowy), dołóż kawałki mięsa, ugotowaną marchewkę i sporo zielonej pietruszki. Zupę nalewaj bardzo gorącą, prosto z garnka - bez odcedzania.