Do góry

Dania główne Przepis na:

Rosół z kaczki

Dania główne

Autor: Mole3

Przepisów i artykułów: 108 Ocena: 962

Dodano: 25.01.2010

Odsłon: 25996

Z tego, co zostało z kaczki po odcięciu części do pieczenia, czyli grzbiet i kości z podbrzusza, wyszedł pyszny, rozgrzewający rosół - w sam raz na naszą tegoroczną zimę. :) Czasochłonne, ale też i niecodzienne.

Składniki

  • Grzbiet, kości z podbrzusza z kaczki
  • marchew, 1 duża
  • pietruszka korzeń, 1 duży
  • seler, 1/2 dużego
  • cebula, 1 duża
  • Kostki rosołowe, 2 szt.
  • kostki smaku - papryka i czosnek, po 1 szt.
  • pieprz, sól, maggi, do smaku
  • natka pietruszki, selera, wg uznania
5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Części kaczki płuczemy w zimnej wodzie, zalewamy również zimną wodą, ale wcześniej przegotowaną. Gotujemy ok. 2 godzin na wolnym ogniu. Jeśli kaczka jest bardzo tłusta, to czasami ściągam część skóry.

  2. Po dwóch godzinach kości wyjmujemy z wywaru, a sam wywar przecedzamy przez gęste sitko - pozbędziemy się dzięki temu szumowin. Części kaczki płuczemy pod bieżącą wodą, by również je usunąć. Następnie wkładamy je do przecedzonego wywaru i nastawiamy znów na małym ogniu, dodając selera przekrojonego na 2-3 części, pietruszkę i marchewkę pokrojone w grube słupki i cebulę przekrojoną na pół, w tym połówkę podpieczoną na suchej patelni (ma nawet nabrać czarnej barwy - chodzi o aromat). Gotujemy powoli aż do miękkości jarzyn. Pod koniec dodajemy kostki rosołowe, żeby złagodzić smak (rosół z kaczki ma specyficzny smak) i kostki smaku, doprawiamy pieprzem, ewentualnie solą i maggi.

  3. Na zdjęciu podane tradycyjnie - z makaronem i jarzynami z rosołu oraz posypane suszoną natką pietruszki i selera. Smacznego. :)

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (12)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Mole3 19 marca 2010 Nie czuję się dotknięta. :) Jednak mięso z kaczki wymaga długiego gotowania, a i według starych przepisów rosół powinien się gotować długo, lecz na małym ogniu. W tym jego urok.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

stokrosz 19 marca 2010 Mole, ja nie po to, by Ci dokopać, tylko uświadomić. A po co 3 godziny gotowania ? Wystarczy godzinka - góra półtora.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Mole3 19 marca 2010 Stokrosz, skoro lubisz jarzyny z rosołu, które gotowały się prawie 3 godziny, to świetnie. Ja wolę jednak dodać je do wywaru później, by się nie rozpadły. A rosołek przecedzam - jest czysty, a łyżką jednak nie zbierze się wszystkiego.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

stokrosz 18 marca 2010 Szumowiny zbiera się, jak tylko zaczynają się tworzyć, wtedy nie ma potrzeby cedzenia, ani "mycia" mięsa. Poza tym jarzyny dodaje się od razu. Nie ma nic prostszego niż ugotowanie rosołu, a pracochłonne - gdzie tu jaka praca ?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Mole3 18 marca 2010 Ale tak sobie myślę, że jeśli miałby przeszkodzić i może spowodować niestrawności, to poprawię zgodnie z normą. :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Mole3 18 marca 2010 Mam nadzieję, że ten błąd nie przeszkodzi szanownej pani w smaku. :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

alicja 31 stycznia 2010 Rosół z kaczki pychota,a jaki żółciutki

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

mysz204 26 stycznia 2010 uwielbiam rosol z kaczki ma taki slodkawy smak;) pychota;)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń