Do góry

Dania główne Przepis na:

Rosół z perliczki

Dania główne

Autor: Gastrosfera

Przepisów i artykułów: 182 Ocena: 593

Dodano: 08.05.2012

Odsłon: 6107

Pożywne, pyszne, idealne na rodzinny obiad.

Składniki

  • • sprawiona perliczka – 1 szt.
  • • woda – 3 l
  • • marchew – 300 g
  • • pietruszka – 200 g
  • • seler – 150 g
  • • por – 1 nieduża sztuka
  • • cebula – 1 szt.
  • • koperek – 1 mały pęczek
  • • sól, jasny sos sojowy do smaku
  • • Makaron Międzybrodzki Krajanka – 1 opakowanie
  • • natka pietruszki – 3-4 gałązki
1-2 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Obraną z łuski cebulę opalić nad ogniem – poprawi to zapach oraz barwę zupy.

  2. Sprawioną perliczkę i obrane warzywa gotować na bardzo wolnym ogniu w osolonej wodzie przez ok. pół godziny. 15 minut przed końcem gotowania dla lepszego aromatu dodać związany bawełnianym sznurkiem koperek.

  3. Przygotowany rosół doprawić do smaku jasnym sosem sojowym oraz solą. Podawać z ugotowanym wg przepisu makaronem Krajanka. Gotową zupę posypać posiekaną natką pietruszki.

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń