Do góry

Dania główne Przepis na:

Rosół z ziołowymi kluseczkami

Dania główne

Autor: smacznego

Przepisów i artykułów: 791 Ocena: 20675

Dodano: 15.04.2009

Odsłon: 2033

Tradycyjny polski rosół w nieco innym wydaniu. Warto skosztować ziołowych kluseczek, które odmienią smak tej zupy i zachwycą wszystkich, którzy jej skosztują.

Składniki

  • korpus z kurczaka, sztuka
  • udko z kurczaka, sztuka
  • marchewka, 2 sztuki
  • młody seler, sztuka
  • cebula, sztuka
  • młody por, sztuka
  • sól
  • pieprz
  • listek laurowy
  • chudy twarog, 20 dag
  • żółtko, 2 sztuki
  • mąka ziemniaczana, łyżka
  • siekana bazylia, 1 łyżka
  • siekana natka, 1 łyżka
5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Korpus z kurczaka i udko dokładnie umyć, zalać 2 l zimnej wody i gotować na wolnym ogniu cały czas zbierając szumowiny. Gdy przestaną się zbierać dodać oczyszczone warzywa, opaloną na ogniu cebulę, listek laurowy, doprawić solą i pieprzem. Podkręcić nieco ogień i gotować ok. 1h.

  2. W tym czasie przygotować kluseczki ziołowe. Twaróg bardzo dobrze odcisnąć, połączyć z mąką ziemniaczaną, żółtkiem, siekanymi ziołami i doprawić. Formować dwiema łyżeczkami kluseczki i wrzucać na wrzątek, chwilę gotować. Zupę podawać z kluseczkami i pokrojoną w plasterki marchewką z rosołu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń