Do góry

Dania główne Przepis na:

Rosolek

Dania główne

Autor: mysz204

Przepisów i artykułów: 48 Ocena: 559

Dodano: 05.01.2010

Odsłon: 5242

klasyczne danie ktore smakuje kazdemu;0

Składniki

  • skrzydelka, 5 szt
  • marchewka, 4szt
  • pietruszka, 2szt
  • seler, maly kawalek
  • cebulka, 0.5 duzej lub jedna malutka
  • woda, 3 litry
  • kostka rosolowa, 2szt drobiowa( zalezy na czym gotujemy rosol)
  • pieprz,sol, do smaku
  • makaron nitki, wedle uznania
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. skrzydelka myjemy dokladnie i wrzucamy do zimne jwody. od momentu zagotowania gotujemy jakies 30-40 min na malutkim ogniu nastepnie dodajemy wloszcyzne( mozna dodac kawalek pora-liscia) cebulke podsmazamy na palniku od gazu na czarno;) dodajemy do gotujacych sie skrzydelek z warzywami

  2. gotujemy na malenkim ogniu az miesko i warzywa zmiekna na koncu dodajemy kostki,pieorz sol lub wegete. dodajemy mrozona lub swieza natke pietruszki. zagotowac i smacznego;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (21)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Wabik 09 stycznia 2010 Malwin, piszesz dużo, ale zmieniasz temat. Twierdziłeś, że rosół jest z makaronem, a ja, że z różnymi dodatkami. Nie zajmowałem się etymologią słowa rosół, ani historyczną genezą tej potrawy. Definitywnie kończę dyskusję o rosole i pozdrawiam.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

malwin77 09 stycznia 2010 Wabik, zdecydowanie podtrzymuje tezę, iż bulion, wywar to nie rosół, który to jest wykończoną zupą - Państwowy Zakład Wydawnictw Lekarskich, Warszawa 1965 - "Buliony, czyli wywary - bez nich nie ma prawdziwego kucharzenia, używamy ich prawie codziennie - są podstawą zup, sosów, dodatkiem do potraw duszonych. Jednakże rosół po włosku przyrumieniać to rosolale. Królowa Bona przywiozła do Polski swych kucharzy, to oni robili zupę z zasmażanymi pastami (czyt. makaronem) i mówili, że to być musi rosolale. I tak powstał polski rosół." Powodzenia w dociekaniu faktów ;)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Wabik 09 stycznia 2010 Malwin, tak dla ścisłości, cyt. "Kuchnia polska" wyd. PWE 1978: "Podawać z lanym ciastem, kluseczkami francuskimi, pasztecikami, paluszkami kruchymi, makaronem. Można również podać rosół czysty" (z przepisu na rosół wołowy). "Podawać z makaronem, ryżem, groszkiem ptysiowym, kluseczkami francuskimi" (z przepisu na rosół z kury). Nadal uważasz, że rosół może być tylko z makaronem?
Myszko, nie ma za co przepraszać, "zamieszanie" jest OK. Człowiek, który czegoś docieka może się sporo nauczyć.
Tyle ode mnie. Pozdrawiam.

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

mysz204 09 stycznia 2010 hehe tyle zamieszania o rosol;) pszepraszam ''ala'' rosol ;)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

malwin77 08 stycznia 2010 Wabik, tak dla ścisłości: cyt. Kuchnia Polska - "Rosół, dawny "rozsól", to niewątpliwie najbardziej charakterystyczna zupa kuchni polskiej. Powstaje jako efekt długotrwałego gotowania w wodzie mięsa i włoszczyzny, stanowiącej wybrany zestaw warzyw, najczęściej marchewkę, selera, pietruszki i pora. Klasycznym dodatkiem do zupy jest jajeczny makaron."
Ewentualnie "Rosół – niezagęszczana (w odróżnieniu od większości innych zup) zupa z kury lub kurczaka, sporządzana na wywarze mięsno-warzywnym; może być z dodatkiem mięsa wołowego. Podawana z makaronem typu nitki lub wstążki. W niektórych gospodarstwach domowych podawany z samodzielnie przyrządzonym makaronem.

Rosół jest potrawą, którą przygotowuje się stosunkowo długo. Sposób przygotowania polega na gotowaniu mięsa drobiowego wraz z zestawem jarzyn – włoszczyzną. Aby przygotować smaczny i esencjonalny rosół należy gotowanie składników rozpocząć od zimnej wody, powoli doprowadzając do lekkiego wrzenia. Taki sposób gotowania sprawia, że większość składników zawartych w mięsie i warzywach przechodzi do wywaru, który po doprawieniu staje się rosołem.
Zupa pierwotnie powstawała jako efekt długotrwałego gotowania w wodzie mięsa, które w dawnych czasach było konserwowane przez zasolenie i wysuszenie. Wywar ten zwano rozsół (czy rozsol), skąd wywodzi się dzisiejsza nazwa. Rosół jest jedną z narodowych potraw polskich."

Natomiast zaś BULION vel WYWAR jest koncentratem miesnym/warzywnym/rybnym, często odtłuszczonym, bazą zup, sosów, etc...
cyt. "Z wywaru można od razu zrobić zupę. Wystarczy z niego usunąć warzywa (można je zjeść, jeśli się lubi rozgotowane, lub po prostu wyrzucić, wszystko co cenne miały w sobie, oddały już bulionowi), mięso (z niego można przyrządzić potrawkę), kości (tylko wyrzucić), wywar przecedzić przez drobne sito (lub gazę) dodać składniki zupy i postępować dalej zgodnie z przepisem."

Tyle ode mnie, pzdr

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

mysz204 08 stycznia 2010 oj wabik ja sie nie dasam tylko grzecznie wyjasniam;) pozdrawiam serdecznie;)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Wabik 08 stycznia 2010 Droga Myszko204, ale jakich "takich rzeczy" mam nie pisać i dlaczego??? :-o Wyrażam tylko własne zdanie, a do tego służy to miejsce. Proszę, nie bądź dziecinna i nie dąsaj się dlatego, że ktoś ma inne zdanie niż Ty. Nigdy nikomu nie zabraniałem gotować co lubi i jak lubi. Pozdrawiam ciepło choć zimowo.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

mysz204 07 stycznia 2010 wabik tylkoze moje skrzydelka byly od kurki ze wsi od mojej babci wiec nie pisz takich rzeczy skoro nie wiesz.....;) a pozatym niech kazdy gotuje to co lubii jak lubi;)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Wabik 07 stycznia 2010 Fajny przepis na rosół dodała dalijka
Zresztą nie chodzi o przepis, tylko o ogólną zasadę, że rosół gotuje się z kury rosołowej lub wołowiny rosołowej (lub obu tych mięs), a nie z brojlerów, które dają wywar bez smaku. Kurczak z fermy i kura rosołowa to są dwie różne rzeczy. A kostka rosołowa jest nawet smaczna, ale to tylko namiastka. Przecież to głównie sól, glutaminian sodu, aromaty i trochę tłuszczu. Rozpuszczona kostka tak się ma do rosołu, jak napój pomarańczowy z proszku do soku z pomarańczy.
Malwin77, dzięki za wsparcie, ale co do makaronu po prostu nie masz racji. Rosół to wywar mięsno-warzywny. Może być podawany z różnymi dodatkami lub solo. Twoje definicje rosołu i bulionu są wzięte z sufitu. Weź, zajrzyj do jakiejś klasycznej pozycji jak np. "Kuchnia polska" lub do słownika języka polskiego.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

mysz204 07 stycznia 2010 oczywiscie malwin zgadzam sie tylko nie kazdy lubi rosol z wolowym miesem....ja np lubie drobiowy ;) wiem ze prawdziwy rosol to duzo miecha i warzyw;) mi smakuje taki jak robie;)pozdrawiam serdecznie

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń