Do góry

Przekąski Przepis na:

Rosyjska zakuska

Przekąski

Autor: smacznego

Przepisów i artykułów: 791 Ocena: 20682

Dodano: 14.05.2009

Odsłon: 5369

Rosyjska kuchnia słynie z barwnych i smacznych sałatek oraz przekąsek zwanych zakuskami. Warto spróbować :)

Składniki

5-6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Kapustę posiekać, wymieszać z 2 łyżkami oliwy, cukrem i 1 posiekaną cebulą. Sałatkę odstawić, aby składniki się przegryzły.

  2. Śledzie sprawić, wyfiletować, wymyć. Pokroić na kawałki. Resztę cebuli pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju. Dodać koncentrat pomidorowy i kawałki śledzia. Wymieszać. Przykryć i dusić na wolnym ogniu do miękkości. Na koniec przyprawić do smaku solą, pieprzem, octemm i cukrem.

  3. Kromki chleba pokroić po skosie na połówki, aby powstały małłe trójkąty. Na każdym trójkącie ułożyć mały listek sałaty, a na nim po porcji sałatki z kapusty. Na wierzchu umieścić kawałek usmażonego śledzia. Zakąskę udekorować gałązką natki lub koperku.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

gopelardo 07 lipca 2014 Wypróbowałem właśnie tę potrawę i muszę przyznać bardzo smakowała. Używam kwaszonej kapusty prosto ze słoika (polecam Pinczów), gdyż w odróznieniu od innych jest krucha, dobrze ukwaszona, a zakuska wyszła taka, jaką chciałem. Polecam ten przepis.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń