Do góry

Desery Przepis na:

Rurki z kremem karpatkowym

Desery

Autor: sereberko80

Przepisów i artykułów: 332 Ocena: 3075

Dodano: 25.01.2014

Odsłon: 3027

w końcu dorobiłam się foremek do pieczenia rurek :-) i przedstawiam rezultaty ... :-) przepyszne, kruche, delikatne, kremowe ... jednym słowem czas poświęcony na ich przygotowanie wynagradza ich smak :-)

Składniki

  • Rurki:
  • mąka 50 dag
  • masło 25 dag
  • śmietana 18% 25 dag
  • cukier waniliowy 1
  • sól szczpyta
  • Krem karpatkowy:
  • mleko 3 szkl.
  • masło do kremu 10 dag
  • cukier 3/4 szkl.
  • jajko 4
  • mąka ziemniaczana 5 czubatych lyżek
  • mąka pszenna 4 czubate łyżki
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Ciasto na rurki: Ze wszystkich składników szybko zagnieść ciasto i schłodzić je w lodówce, owinięte w folię ok. 2 godz. Wyjąć, podsypując mąką - rozwałkować, ale bardzo cieniutko, na grubość 1 mm. Pokroić w długie paski, o szerokości około 1,5 - 2cm. Foremkę posmarować masłem, nawijać na nią paski, zaczynając od części węższej do szerszej. Jedną stronę rurki obtoczyć w cukrze, układać na natłuszczonej lub wyłożonej papierem blaszce.
    Piec około 15 minut w temperaturze 200ºC. Rurki powinny być jasnozłote. Wystudzić.

  2. Krem: Zagotować 2 szklanki mleka z cukrem i masłem. Pozostałą szklankę zmiksować z jajkami i mąką, po czym wlać do gorącego mleka. Gotować kilka minut, energicznie mieszając, by się nie porobiły grudki. Przestudzić.
    Rurki nabijać kremem za pomocą szprycy lub woreczka cukierniczego.
    Można przechowywać je kilka dni w pojemniku lub puszcze, o ile u kogos kilka dni przetrwają :-)
    Z podanych proporcji wyszło mi 35 rurek dł. 9cm

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (16)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń