Do góry

Przekąski Przepis na:

Ruskie gołąbki

Przekąski

Autor: wioleta333

Przepisów i artykułów: 151 Ocena: 2881

Dodano: 23.10.2009

Odsłon: 35063

pyszne gołąbki

Składniki

  • 1 kg mięsa mielonego wieprzowe
  • 1 kg kapusty
  • 3 duże marchewki
  • 2 duże cebule
  • 5 jajek
  • 1/2 szklanki grysiku
  • olej
  • mąka
  • wegeta, pieprz, maga
  • liście laurowe
  • ziele angielskie
  • 1 kostka rosołowa
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. kapustę pokroić w drobną kostkę, posolić i odstawić potem wydusić. do kapusty dodać mięso mielone , pokrojoną w kostkę cebulę, startą marchewkę na grubej tarce, dodać resztę składników , dobrze wymieszać ze sobą, formować kotleciki, obtoczyć je w mące, obsmarzyć na tłuszczu z obu stron. w garnku do pieczenia mięsa wyłożyć spód liśćmi surowej kapusty układać sztorcem gołąbki, wrzucić trzy ziarenka ziela angielskiego i 4 listki laurowe. Do petelni na których smarzyły się gołąbki wlać 3 szklanki wody dodać 1 kostkę rosołową i zagotować a następnie zalać tym gołąbki, przykryć surowymi liśćmi z kapusty i garnek przykryć folią aluminiową i piec w piekarniku około 2 godziny.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

kstr54 25 lutego 2012 robie takie pycta, ale taka nazwe slysze 1-y raz znam je pod nazwa golabki oszukane, kaszubskie, jak go zwal ... sa wspaniale z pomidorowym sosikiem

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

monikot 21 grudnia 2009 moje właśnie się prażą w piekarniku,już podczas smażenia wyglądały i pachniały apetycznie,jak skonsumuję to podzielę się opinią.

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

karolianna 07 grudnia 2009 te golabki sa pycha!!!!
zrobilam wczoraj na obiad i na pewno zrobie jeszcze nie raz:)
tylko do tego sosiku ktorym zalewamy golabeczki dodalam troche przecieru pomidorowego:)
pychotka!dziekuje za przepis

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

wioleta333 27 października 2009 kapustka ma być surowa , przepraszam ale czasem coś się zapomni napisać pozdrawiam....

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

GrEgOr27 27 października 2009 jaka ma być ta kapusta kiszona czy w głóce??

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń