Do góry

Dania główne Przepis na:

Ryba pieczona z cukinią i papryką

Dania główne

Autor: szamszet

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 31

Dodano: 25.02.2008

Odsłon: 2472

Ryba pieczona z cukinią i papryką - idealne danie obiadowe lub kolacyjne na gorące letnie dni :-)

Składniki

  • filet ryby białej (panga, miruna, morszczuk), 3-4
  • średniej wielkości czerwone papryki, 2
  • średnie cukinie, 2
  • ząbki czosnku, 3
  • cytryna
  • oliwa lub olej
  • biały pieprz
3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Rozmrożone i umyte filety solimy i posypujemy białym pieprzem z obu stron (ja czasami również posypuję rozmarynem, który bardzo dobrze komponuje się z wszelkiego rodzaju rybkami). Następnie filety kroimy w szerokie pasy. Naczynie żarooporne lub inną formę smarujemy cienko oliwą i układamy w nim kawałki ryby. Skrapiamy je sokiem z cytryny, posypujemy posiekanym drobniutko czosnkiem i polewamy odrobiną oliwy. Tak przygotowane ryby wstawiamy na minimum godznę do lodówki, żeby "się przegryzły":-) W międzyczasie kroimy paprykę w dużą kostkę. Z cukinią robimy dokładnie to samo, przy czym zaznaczam, iż nie obieramy jej ze skórki. Warzywa wrzucamy do jakiegoś naczynia, solimy i pieprzymy do smaku, podlewamy odrobiną oliwy i mieszamy, tak żeby były w niej obtoczone. Następnie wrzucamy je na rybę i razem wstawiamy do nagrzanego piekarnika na jakieś 45-60 min. Najlepiej jest piec bez przjrycia, a na sam koniec można włączyć opiekacz, coby warzywa się nieco zrumieniły:-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ewisienka22 13 września 2011 No tak, tak, pyyyyszna panga! Antybiotyki, środki grzybobójcze, chemikalia wspomagające rozmnażanie, ułatwiające hodowlę, woda z najbrudniejszej rzeki świata to naprawdę świetny pomysł na obiad. Smacznego!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń