Do góry

Przekąski Przepis na:

Ryba po grecku

Przekąski

Autor: Kurka_domowa

Przepisów i artykułów: 126 Ocena: 2847

Dodano: 26.10.2009

Odsłon: 15476

Robię co roku na wigilię i zawsze szybko znika do ostatniego kawałka. Świetnie nadaje się też na większe imprezy. Smakuje równie dobrze na ciepło, jak i na zimno.

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Rybę natrzeć przyprawą do ryb, solą i pieprzem, włożyć do miski, skropić sokiem z cytryny i odstawić do lodówki.

  2. Papryki włożyć do piekarnika (220 stopni) na ok. 20 minut, aż do lekkiego przypalenia. Po wyjęciu z pieca owinąć gazetą. Kiedy wystygną obrać i pokroić w paseczki.

  3. Seler i pietruszkę zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Cebulę pokroić w półplasterki, czosnek w plasterki. Cebulę przesmażyć na oleju, zdjąć z patelni, przesmażyć czosnek, również zdjąć, na końcu przesmażyć seler z pietruszką. Teraz wszystko razem włożyć z powrotem na patelnię, dodać pomidory i dusić bez przykrycia, aż pomidory się rozpadną i odparują.

  4. W międzyczasie obieramy pieczarki, kroimy w plasterki, przesmażamy na maśle i dusimy, aż odparują. Dodajemy je razem z papryką do uduszonych warzyw, doprawiamy do smaku i dokładnie mieszamy.

  5. Rybę osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić na nieduże kawałki i obsmażyć. W misce ułożyć na przemian warstwę jarzyn i ryb (zaczynamy i kończymy jarzynami)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

czarek111 27 grudnia 2009 Zgadzam się w 100% , że nie należy nazywać Rybą po grecku wszelakiej ryby w jarzynach , której skład jak i sposób przyrządzenia odbiegają w zdecydowany sposób od pierwowzoru!!!

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kucharek89 14 grudnia 2009 powinnas zmienic nazwe tej potrawy bez urazy takie jest moje zdanie

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kuchareczka89 14 grudnia 2009 Potwierdzam, ryba po grecku po prostu pyszna!

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Kurka_domowa 13 grudnia 2009 To może kucharku89 podasz swój? Przyznam, że nie jest to typowa ryba obłóżona samą włoszczyzną w sosie pomidorowym, ale kiedy zaczynałam swoją przygodę z kuchnią to właśnie taki przepis znalzłam, zresztą autorstwa samego Roberta Makłowicza. Zmieniłam trochę proporcje, dodałam pieczarki i wyszło pysznie.

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

gufusia 29 listopada 2009 Polecam do przygotowania ryby po grecku włoszczyznę mrożoną krojoną w paski,udusić razem z pokrojoną cebulą w piórka,dodać pomidory,koncentrat,ew. keczup do smaku,ja nie dodaję papryki,pieczarek i czosnku,ale jest też dobra.Mrożonka oszczędza czas na krojenie warzyw,a czas jest cenny podczas świątecznych przygotowań ! Polecam i pozdrawiam !

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń