Do góry

Dania główne Przepis na:

Ryba po śródziemnomorsku

Dania główne

Autor: tiger

Przepisów i artykułów: 5 Ocena: 24

Dodano: 10.06.2009

Odsłon: 1794

jednoczesnie proste i eleganckie

Składniki

  • filety rybne (moga byc swieze, jak i mrozone), 2 szt
  • cebula, 1 szt
  • puszka pomidorow, 1 szt
  • czosnek, 3-4 zabki
  • biale wino wytrawne, 1 szklanka
  • oliwa z oliwek do smazenia
  • zielona pietruszka do dekoracji
  • czerwona ostra papryka, sol, pieprz, bazylia
1-2 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Oliwe rozgrzac na patelni, podmazyc na niej cebule pocieta w tzw piorka. Czosnek przecisnac przez praske, dodac do cebuli, kiedy sie zeszkli. Dodac pomidory z puszki razem z zalewa (polecam pomidory bez skorek). Dusic wszystko razem, az pomidory "znikna", co jakis czas podlewac sos winem.

  2. Filety przyprawic sola i pieprzem, podzielic kazdy z nich na pol. Wlozyc do sosu i dusic razem na malym ogniu ok 15-20 minut (do momentu, az ryba bedzie miekka). Pod koniec duszenia dodac po plaskiej lyzeczce ostrej papryki i bazylii, oraz wsypac posiekana natke pietruszki.

  3. Ja podaje z ryzem uformowanym w "babeczki" :) smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Blog autora:
Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

tiger 10 czerwca 2009 oczywiscie ilosc osob to dwie, nie jedna !!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń