Do góry

Dania główne Przepis na:

RYBA PO TATARSKU

Dania główne

Autor: LIDECZKA

Przepisów i artykułów: 255 Ocena: 15444

Dodano: 01.02.2009

Odsłon: 2561

Bardzo łatwe, efektowne i pyszne. Zaskoczysz nim największych smakoszy.

Składniki

  • świeża lub mrożona ryba (najlepiej węgorz), 1 kg
  • włoszczyzna, 25 dkg
  • koperek i natka pietruszki, 1 pęczek
  • masło, 2 dkg
  • mąka, 1 łyżka
  • białe wino wytrawne, 0,5 l
  • Jaja, 4
  • bochenek chleba (okrągłego), 1
  • sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
  • sos cebulowy (może być gotowy):, 1 szklanka
  • 30 dkg cebuli drobno poszatkowanej
  • 4 dkg masła
  • 1 łyżka mąki
  • 1 szklanka wody lub bulionu
  • sól, pieprz
> 6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Rybę sprawić, zdjąć skórę, pokrajać na duże porcje. Do garnka włożyć poszatkowane jarzyny oraz pęczek koperku i pietruszki, związane w bukiecik i przyprawy. Dodać masło, położyć rybę, posypać mąką, zalać winem, udusić do miękkości. Wyjąć zieleninę.

  2. Chleb rozkroić w poprzek (na wysokości ok. 7/8), delikatnie wydrążyć spodnią część. W taką formę włożyć ostudzoną rybę z jarzynami, zalać roztrzepanymi jajami i nakryć pokrywą z chleba.

  3. Położyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok. pół godziny. Pokroić w plastry. Podawać z sosem cebulowym. Po prostu pyszne. Smacznego.

  4. SOS: cebulę zeszklić na maśle, zaprawić mąką rozprowadzoną w wodzie lub bulionie. Przyprawić do smaku. Zagotować.

  5. Na zimno jest świetną przekąską.

Twoje notatki do przepisu

Polecane przepisy: węgorz

Zobacz więcej

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń