Do góry

Dania główne Przepis na:

Ryba w piwnej panierce

Przepis dnia 2012-01-11
Dania główne

Autor: patusia5

Przepisów i artykułów: 211 Ocena: 2698

Dodano: 09.01.2012

Odsłon: 22985

Niebanalny pomysł na panierkę z piwa odmieni codzienną potrawę!

Składniki

  • 0,5 kg białej ryby
  • przyprawy: sól, pieprz, sok z cytryny
  • Na panierkę:
  • 150g mąki
  • 220ml jasnego piwa
  • 1 jajko
  • odrobina soli
3-4 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Rybę osuszamy, oprószamy solą, pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny.

  2. Ciasto na panierkę: białko oddzielamy od żółtka, ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Żółtko mieszamy z piwem, mąką i sól, aż powstanie gładkie, gęste ciasto. Dodajemy białko i lekko mieszamy.

  3. Rybę panierujemy w mące, a następnie w cieście z piwa i smażymy na głębokim oleju na złoty kolor. Podajemy natychmiast po usmażeniu.

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

patusia5 12 stycznia 2012 Na pewno wypróbuję z mąką kukurydzianą, dzięki!

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

adalbertf 12 stycznia 2012 Ryba w cieście piwnym jest pyszna, tylko ja dodaje jeszcze trochę mąki kukurydzianej tak 30/70 ze zwykłą, zresztą na podstawie przepisu z interii

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Bog-dan 12 stycznia 2012 Ryb nie robiłem ale w podobnej panierce robię krewetki pychota:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

karolinkakaja 10 stycznia 2012 Mniam wygląda super i zapewne jeszcze lepiej smakuje. Muszę wypróbować! Pozdrawiam

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

patusia5 09 stycznia 2012 Polecam i czekam na komentarz jak smakowała :) Również pozdrawiam!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

goramarcina1 09 stycznia 2012 Witam takiej rybki jeszcze nie robiłam , ale twoje zdjęcie tak mnie zachęciło ,że zrobię wg twojego przepisu jak najszybciej ,bo uwielbiam ryby.
Pozdrawiam

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń