Do góry

Dania główne Przepis na:

Ryba z pikantnymi warzywami

Dania główne

Autor: maryna2012

Przepisów i artykułów: 18 Ocena: 224

Dodano: 16.03.2009

Odsłon: 6404

Pyszna rybka zapiekana w piekarniku.

Składniki

3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Najpierw obieramy ziemniaki przekrajamy je na pol,myjemy i gotujemy z lyzeczka soli tylko 8 minut.Odsedzamy i odkladamy na bok.

  2. Teraz kroimy warzywa:papryki kroimy w duza kostke,ogorek swiezy kroimy w centymetrowej grubosci plastry,cebule przekrajamy na pol i kroimy w grubsze paski,czosnek i koperek drobno siekamy i odstawiamy na moment.

  3. Rybe myjemy,osuszamy z wody recznikiem papierowym i opruszamy szczypta soli i pieprzu.

  4. Nastepnie do naczynia zaroodpornego(takiego z pokrywka)ukladamy rybe na spodzie.Miedzy rybe,na obkolo niej i na nia kladziemy ziemniaki,a na to kladziemy 8 plasterkow ogorka,pokrojona papryke i cebule-alosc posypujemy drobno posiekanym czosnkiem i drobno posiekanym koperkiem.

  5. Warzywa skrapiamy 8 lyzkami wody i polewamy 100 ml oliwy z oliwek.

  6. Na koniec calosc posypujemy 1/2 lyzeczki papryki slodkiej w proszku,3 lyzeczkami ziarenek smaku,1/2 lyzeczki pieprzu cyenne(jest bardzo ostry),a na to ukladamy 6 plasterkow cytryny i przykrywamy naczynie pokrywka..

  7. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na okolo 40 minut.

  8. Proponowalabym 10 minut przed koncem zdjac pokrywke z naczynia w celu zarumienienia warzyw i odparowania czesci wody.Gotowe...;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ewisienka22 13 września 2011 No tak, tak, pyyyyszna panga! Antybiotyki, środki grzybobójcze, chemikalia wspomagające rozmnażanie, ułatwiające hodowlę, woda z najbrudniejszej rzeki świata to naprawdę świetny pomysł na obiad. Smacznego!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

andy1705 07 kwietnia 2009 ależ precyzja...... te osiem plasterków ogórka, osiem łyżek wody czy sześć cytrynek no,no

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń