Do góry

Dania główne Przepis na:

Rybna zapiekana

Dania główne

Autor: smacznego

Przepisów i artykułów: 791 Ocena: 20675

Dodano: 24.02.2009

Odsłon: 8978

Danie łatwe, szybkie w przygotowaniu, a przede wszystkim zdrowe. Dobre zarówno na obiad, jak i kolację. Doskonale współgra z białym wytrawnym winem. Polecam!!

Składniki

  • filety białej ryby (np. dorsz, morszczuk), 2
  • pół kostki masła
  • czosnek, 2 ząbki
  • szczypiorek, 1/2 pęczka
  • koperek, natka, po 1/3 pęczka
  • Bułka tarta, 5 łyżek
  • oliwa, 2 łyzki
  • parmezan tarty, 1 łyzka
  • sok i skórka z cytryny, 1
  • sól, pieprz
  • masło do formy
3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Masło połącz z posiekanymi ziołami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Przypraw do smaku. Filety opłucz, przekrój na pół. Przełóż do miski, oprósz pieprzem, skrop sokiem z jednej cytryny, odstaw na 20 minut.

  2. Przygotuj posypkę: tartą bułkę wsyp do miseczki. Dodaj skórkę cytrynową i parmezan (może być także inny twardy, żółty ser o ostrym smaku). Dolej oliwę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Formę żaroodporną posmaruj masłem. Ułóż w niej rybę. Na każdym kawałku rozsmaruj porcje masełka ziołowego. Posyp bułką tartą z serem skórką cytrynową i oliwą. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 190 st. Piecz około 25-30 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń