Do góry

Dania główne Przepis na:

Rybne krokieciki z kaparami

Dania główne

Autor: Poziomka

Przepisów i artykułów: 43 Ocena: 5462

Dodano: 29.01.2009

Odsłon: 17275

Po prostu boskie, trzeba spróbować!

Składniki

  • filety białej ryby bez ości, 350g
  • mleko, 300 ml
  • oliwa, 4 łyżki
  • Mąka pszenna, ok. 60 g
  • papryka w proszku, 1 łyżeczka
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • sok z cytryny, 1 łyżka
  • Posiekana natka pietruszki, ok. 3 łyżki
  • 1 rozmącone jajko
  • bułka tarta lub okruchy chleba do panierowania
  • olej do głębokiego smażenia
  • cytryna do przybrania
  • pieprz, sól
  • majonez
  • grubo posiekane kapary, 4 łyżki
  • Fit up do ryb (opcjonalnie)
3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Filety opłukać, odsączyć papierowym ręcznikiem. Patelnię rozgrzać, przełożyć rybę, wlać mleko i doprawić świeżo mielonymi solą i pieprzem, można dodać też Fit up - przyprawę do ryb. Doprowadzić do wrzenia, zmiejszyć płomień i gotować na małym ogniu ok.10 min. Pod koniec ryba ma się łatwo rozdzielać widelcem. Rybę wyjąć z patelni. Mleko zlać do pojemniczka na później. W rondelku rozgrzać oliwę, domieszać mąkę, tak by powstał gęsty sos, pasta niemal. Gotować przez 1 min. mieszając. Zestawić rondelek z ognia, mieszając dolewać mleko, które zostało z gotowania ryby. Ma powstać gładka masa. Ponownie postawić na ogień, chwilkę gotować, aż masa zgęstnieje. Zestawić z ognia, do powstałej pasty wrzucić rybę podzieloną na kawałki, kapary, paprykę w proszku, czosnek, sok z cytryny i natkę pietruszki. Widelcem wszystko mieszamy i dokładnie rozgniatamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Jeśli masa jest jeszcze gorąca, to odstawić chwilę do schłodzenia. Przygotować dwa głębokie talerze - jeden z tartą bułką, drugi z rozmąconym jajkiem. Rozgrzać olej we frytownicy lub w głębokim garnku. Z masy rybnej uformować krokieciki, obtoczyć w jajku, w mące i wrzucać pojedynczo do tłuszczu. Usmażyć na złoty kolor, wyjmować łyżką cedzakową, odsączyć na papierowym ręczniku. Podawać gorące, z kawałkami cytryny i majonezem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Poziomka 15 czerwca 2009 cały pic polega na tym, żeby tę rybkę w mleku ugotować

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

faun 27 marca 2009 Strasznie dużo roboty ,a sprobuj rybe po prostu nożem na desce rozdrobnic w sposob taki jakbys skrobala ją nozem( ,to szybki sposob na szybkie rozdrobnienie surowej ryby i np wątrobki.I masz gotowy farsz do krokietow bez wstepnego gotowania.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń