Do góry

Przekąski Przepis na:

Ryż mistrzyni przypraw :D

Przekąski

Autor: Tangerinka

Przepisów i artykułów: 111 Ocena: 1319

Dodano: 22.04.2009

Odsłon: 4129

Aromatyczne :)

Składniki

  • 1,5 szkl. ryżu basmati
  • 10-15 dag orzechów cashew (nerkowca)
  • płatki migdałowe - ok. 5 dag
  • 4 Łyżki sklarowanego masła (ghee)
  • 1 cebula
  • PRZYPRAWY (z moździerza;) ) :
  • szafran, garam masala, goździki , cynamon (sporo), kardamon, pieprz czarny
3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ryż namoczyć na 1/2 - 1 godz., ugotować i przestudzić. Cebulę zeszklić na 2 łyżkach masła, dodać do ryżu, wymieszać. Na patelni przypiec orzechy i migdały, dodać razem z resztą przypraw i pozostałym masłem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Tangerinka 19 maja 2009 conles: absolutnie mnie nie uraziłeś ;) masz dużą wiedzę, ale dla mnie ta razie kupowanie ryżu wg roczników jest nieosiagalne ;) pozdrawiam :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

conles 19 maja 2009 przepraszam nie chcialem w ogule urazic a tylko podac istotne informacje co do ryzu basmati i przypraw uzywanych w kuchni indyjskiej.SORRY.
conles

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Tangerinka 19 maja 2009 conles: zamieść więc swój przepis, podając rocznik ryżu etc.. TEN przepis jest u MNIE ;-)
PS. ryż pakistański.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

conles 18 maja 2009 1 jezeli juz ryz basmati to ktory rocznik -i ma byc pakistanski czy indyjski?bo ryz basmati ponizej 3 lat jest zbyt mlody do dobrego gotowania i odpowiedniego separowania ziaren
2 ryzu basmati nie wolno pod zadnym pozorem moczyc -wolno go jedynie oplukac aby nie uczynic z niego klejacej sie zaprawy.Do szklanki ryzu -1.5 szklanki wody.zagotowac wode wsypac ryz i gotowac na bardzo wolnym ogniu przez 5 minut,potem przykryc wylaczyc gaz i pozostawic na 10 minut az pochlonie wszystka wode.jezeli ryz jest sredniej jakosci to z jednego kubka surowego ryzu otrzymamy do 2.5 kubkow ryzu ugotowanego a ryz z gornej polki da nam 4 do 5 kubkow po ugotowaniu
3 garam masala to :gozdziki,cynamon i cardamon zmieszane razem wiec tych przypraw juz nie dodajesz a w wersji spicy to jeszcze czarny pieprz (mozesz uzyc TGSEB :MG1 albo ASTA)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

annawk 23 kwietnia 2009 ojej, na pierwszy rzut oka myślałam że te orzechy to krewetki, na szczęście się pomyliłam, wiec mogę to danie wypróbować, dzięki za przepis

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń