Do góry

Przekąski Przepis na:

Ryż na sposób wschodni

Przekąski

Autor: fredzia_p

Przepisów i artykułów: 7 Ocena: 14

Dodano: 25.11.2009

Odsłon: 1196

ugotowany w ten sposób ryż jest znakomitą bazą różnych sałatek, zapiekanek jak również można podawać go do drugiego dania.

Składniki

  • ryż, 1,5 szklanki
  • oliwa, 2 łyżki
  • wrząca woda lub warzywny bulion z kostki, 3 szklanki
  • przyprawa curry, płaska łyżeczka
3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. W płaskim rondlurozgrzać mocno olej, wsypać suchy ryż, kilka minut smażyć często mieszając. Gdy zacznie lekko żółknąćwlać wrzący płyn ( podwójna objętość ryżu), zmniejszyc ogień do minimum, dodac przyprawy. Rondel szczelnie przykryć i nie mieszając gotować 15 minut. W tym czasie ryz powinien wchłonąc cały płyn. Jeżeli pozostało jeszcze troche wilgoci gotować 5 minut bez przykrycia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń