Do góry

Dania główne Przepis na:

Ryż po kubańsku

Dania główne

Autor: ewoola

Przepisów i artykułów: 5 Ocena: 33

Dodano: 22.07.2009

Odsłon: 7779

Oryginalny obiad z łatwo dostępnych składników. Dla wszystkich lubiących ostre, niebanalne potrawy.

Składniki

3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Wędlinę pokroić w kostkę i usmażyć na patelni na rumiany kolor. Pieczarki pokroić w plasterki i usmażyć na osobnej patelni. Odcedzić groszek.

  2. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę, czosnek zmiażdżyć. W głębokiej patelni rozgrzać olej i podsmażyć cebulę z czosnkiem. Wsypać surowy ryż i smażyć mieszając, aż stanie się szklisty.

  3. Dodać kolejno: wędlinę, pieczarki, zielony groszek, koncentrat pomidorowy, sól i szczyptę ostrej papryki. Całość wymieszać.

  4. Do patelni wlać pół litra wrzątku. Gotować na małym ogniu, nie mieszając do chwili, gdy ryż wchłonie wodę i będzie miękki – w razie potrzeby dolać trochę wrzątku.

  5. UWAGA! Do ryżu nie trzeba dosypywać· pieprzu – danie jest ostre dzięki ostrej papryce.·Można dodać· pozostałe mięso, np. z wczorajszego obiadu – byle nie mielone, a wędlina może być· nawet sprzed kilku dni – odświeżymy ją dzięki odsmażeniu.·Trzeba dobrze usmażyć· pieczarki, gdyż potem mogą być·zbyt gumiaste i blade.· Ryż najlepiej smakuje z sokiem z owoców egzotycznych!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

anetaa26 31 października 2011 przepyszny :) polecam przepis, wyprobowany i naprawde godny polecenia :)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Panek 23 lipca 2009 Rewelacja, zrobiłem sobie dzisiaj solidną porcje , dojadałem cały dzień i szczerze mówiąc gdyby mi zostało na jutro to chętnie bym zjadł i jutro :)
Pozdrawiam

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń