Do góry

Dania główne Przepis na:

ryż po kurdyjsku

Dania główne

Autor: dominikaw

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 1

Dodano: 01.03.2009

Odsłon: 3697

szybko, smacznie, prosto Ryż jest codziennym posiłkiem Kurdów i oni są mistrzami jego gotowania. Ten jest z przepisu mojego przyjaciela Bashara i u niego jadłam go kilogramami.Oni jedzą go z zupami które oczywiście nic z Naszymi wspólnego nie mają i kurczakiem bądz baraniną. Pychota :))

Składniki

  • ryż, szklanka
  • spaghetti, garść
  • oliwa
1-2 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. rozgrzać w garnku na dnie oliwę. Wsypać garść pokruszonego na ok.3 cm spaghetti i poczekać aż się zarumieni.

  2. Do tego wsypać na ok. 15-20 sek ryż i zalać szklanką wrzątku. oczywiście wsypać szczyptę soli.

  3. w trakcie gotowania sprawdzać czy ryż nie wchłonął całej wody...ewentualnie troszkę dolać

  4. po ok 15 min. wyłączyć ogień i przykryć na ok. 5 min ryż szczelnie folią aluminiową

  5. zjeść z każdym rodzajem mięska ...... ja uwielbiam ten ryż najbardziej sam :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń