Do góry

Dania główne Przepis na:

Ryż z frutti di mare!

Dania główne

Autor: Elifia

Przepisów i artykułów: 51 Ocena: 4322

Dodano: 08.03.2008

Odsłon: 2642

Ryż z frutti di mare to moja propozycja na gorące dni, kiedy nie ma się ochoty na ciężki obiadek;-)

Składniki

  • 1 szklanka ryżu
  • 1 opakowanie mrożonych frutti di mare
  • 20 dag pieczonej cielęciny
  • 15 dag kiełbasy np. śląskiej
  • 1 puszka małż
  • 1 1/3 szklanki gorącego bulionu
  • 1/2 szklanki groszku
  • 2 pomidory
  • 2 łyżki oleju
  • po 1 strąku żółtej, czerwonej i zielonej papryki
  • cynamon
  • Gałka muszkatołowa
  • goździki
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka posiekanego koperku
  • 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku
  • sól
5-6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Frutti di mare rozmrozić. Łyżkę oleju rozgrzać, dodać ryż oraz przyprawy korzenne i kurkumę. Mieszając smażyć 5-7 minut. Następnie dołożyć frutti di mare i małże wraz z zalewą, zalać bulionem, po czym dusić pod przykryciem 10 minut. Papryki umyć, oczyścić, pokroić w paseczki. Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę i pokroić w kostkę. Następnie dodać do ryżu razem z groszkiem i pokrojonym w kostkę mięsem, wymieszać i dusić 5 minut. Wędlinę pokroić w kostkę, osobno dusić na reszcie oleju, a następnie połączyć z ryżem. Przygotować i dusić 5 minut. gotową potrawę posypać zieleniną:P RADA: Jeśli przed zalaniem bulionem, surowe ziarna ryżu będziemy smażyć przez kilka minut na oleju, to po uduszeniu ryż będzie chrupki i nie będzie się sklejał. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń