Do góry

Desery Przepis na:

Ryż z mialinami pod pierzyną

Desery

Autor: smacznego

Przepisów i artykułów: 791 Ocena: 20683

Dodano: 19.05.2009

Odsłon: 5442

Dla lubiących słodkie ale i zdrowe jedzonko.

Składniki

5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mleko zagotować z dodatkiem szczypty soli, łyżki cukru i cukru waniliowego. Wsypać ryż i gotować ok. 20 min (nie można ryżu rozgotować), przestudzić.

  2. Miękkie masło utrzeć z 2 łyżkami cukru. Żółtka jajek oddzielić od białek i dodawać po jednym do masła cały czas ucierając.

  3. Masę jajeczno-masłową połączyć z przestudzonym ryżem. Białka z 2 jajek ubić z 2 łyżkami cukru i ostrożnie połączyć z ryżem.

  4. Formę do zapiekania wysmarować pozostałą łyżką masła, wysypać na dno maliny, a na nie wyłożyć ryż. Piec w nagrzanym do 200 st.C piekarniku przez ok. 30 min.

  5. Przed końcem czasu pieczenia ubić 3 białka jajek z pozostałym cukrem i wyłożyć na zapieczony ryz. Ponownie włożyć do piekarnika i piec do zrumienienia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń