Do góry

Dania główne Przepis na:

Ryż z truskawkami

Dania główne

Autor: sereberko80

Przepisów i artykułów: 332 Ocena: 3068

Dodano: 02.06.2012

Odsłon: 10300

pyszny, lekki obiad lub podwieczorek mmm uwielbiam truskawki :-)

Składniki

  • ryż, 1 szkl.
  • mleko, 3 szkl.
  • cukier waniliowy, 1 duży (32g)
  • truskawki
  • cukier
  • mleko do truskawek
1-2 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Do garnka wsypać ryż, wlać mleko i wsypać cukier waniliowy. Po zagotowaniu gotować na małym ogniu ok. 20 min. co jakiś czas mieszając żeby ryż się nie przykleił i nie przypalił. Po 20 min. garnek z ryżem zawijam w koc i trzymam w cieple ok. 10-15 min. aby wchłonął mleko do konca i zrobił sie jeszcze bardziej miękki. W międzyczasie truskawki razem z cukrem (do smaku) nalezy zmiksowac blenderem. Przelać truskawki do garnka, opcjonalnie dodać dodac trochę mleka (ja dodałam 3 łyżki) i podgrzać. Na talerz wyłozyć ryż, polać musem (ciepłym lub zimnym) i ozdobić truskawkami. Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń