Do góry

Przekąski Przepis na:

Ryżowa sałatka z tuńczykiem

Przepis dnia 2008-08-03
Przekąski

Autor: Poziomka

Przepisów i artykułów: 43 Ocena: 5464

Dodano: 27.02.2008

Odsłon: 17168

Tuńczykowy zawrót głowy...

Składniki

  • woreczek ryżu
  • małe opakowanie tuńczyka w puszce w sosie własnym
  • połówka papryki czerwonej
  • połówka paryki zielonej
  • mała puszka kukurydzy
  • 5-6 marynowanych grzybków
  • 10 czarnych oliwek
  • majonez, 2-3 łyżki
  • sos sojowy, pół łyżeczki
  • świeżo mielona sól (prowansalska, ziołowa), pieprz
  • przyprawa Vilva Italia - Pasta alla Marinara lub suszone przyprawy: czosnek, rozmaryn, oregano, bazylia, chili, łyżeczka lub po
3-4 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ryż gotujemy na sypko w osolonej wodzie, ugotowany odcedzamy, zostawiamy, żeby przestygł. Na sitku odsączamy tuńczyka z zalewy, kukurydzę, wrzucamy do miski. Obie papryki oraz grzybki kroimy w drobną kostkę, dorzucamy do ryby i kukurydzy. Oliwki kroimy w plasterki lub na pół, dodajemy razem z ryżem do pozostałych składników, następnie majonez, sos sojowy, przyprawy. Doprawiamy pieprzem i solą. Wszystko razem mieszamy. Dekorujemy siekanymi świeżymi ziołami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Zlotowlosa 28 stycznia 2009 Dziękuję za przepis - sałatka aromatyczna dzięki tej niezwykłej przyprawie Viva (...) i bardzo oryginalna, nie można jej smaku pomylić z czymś innym :)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń