Do góry

Dania główne Przepis na:

Ryżowe wariacje :D

Dania główne

Autor: Tangerinka

Przepisów i artykułów: 111 Ocena: 1320

Dodano: 17.02.2009

Odsłon: 9156

Bogate w składniki danie + pozwala wyczyścić lodówkę;o)

Składniki

  • ryż do risotto (arborio), 2-2,5 szklanki
  • 1/2 piersi kurzej
  • 1 mała cukinia
  • 1 cebula, 2 ząbki czosnku
  • 1 chili
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 pęczku natki
  • szczypior
  • bulion - ok. 1,5 litra
  • masło - 3 łyżki
3-4 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Na maśle podsmażyć posiekana cebulkę z czosnkiem, wrzucić na to ryż, podsmażyć przez 2-3 minuty. Wlać łyżkę wazową bulionu, przykryć. Na patelni podsmażyć pokrojoną w kostkę pierś kurzą. Gdy bulion zostanie wchłonięty przez ryż, ponownie wlać łyzkę-dwie bulionu (operację powtarzać przez ok. 15 minut). Pokroić pozostałe składniki. Dodać do ryżu kurczaka, cukinię ze skórką, chili. Dusić aż ryż będzie odpowiedni do jedzenia. Na końcu wsypac posiekany szczypior i natkę. Smacznego:)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń