Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Inspirowałam się przepisem,który znalazłam dawno temu w książce "Potrawy z ryżu"
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 245
Fasola Jaś z kiełbasą i boczkiem wędzonym w sosie pomidorowym.
Odsłon: 25
Kokardkowe cudo to delikatna i wyjątkowa przekąska przygotowana z ciasta fran...
Odsłon: 13216
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 245
Fasola Jaś z kiełbasą i boczkiem wędzonym w sosie pomidorowym.
Odsłon: 25
Kokardkowe cudo to delikatna i wyjątkowa przekąska przygotowana z ciasta fran...
Odsłon: 13216
Składniki
Ryż gotować ok 15 min,odsączyć,zalać mlekiem,dodać wanilię i gotować mieszając aż mleko się wchłonie.Jajka roztrzepać z 4 łyżkami cukru i dodać do ryżu energicznie mieszając.Jabłka umyć,obrać,usunąć gniazda nasienne i pokroić w mniejsze cząstki.Do niedużej tortownicy (u mnie ok 22 cm) wlać łyżeczkę wody i wyłożyć ją cząstkami jabłek a następnie przykryć je ryżem,wyrównać powierzchnię.
Tortownicę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180-200 st i piec ok 30 min.Po wyjęciu z piekarnika torcik wyłożyć na talerz(może wyciec trochę soku) i poczekać aż wystygnie.
Ubić śmietankę z cukrem waniliowym i ozdobić nią torcik rozsmarowując na wierzchu,posypać posiekanymi orzechami i ustroić listkami mięty lub melisy.Smacznego