Do góry

Dania główne Przepis na:

Sajgonki

Przepis dnia 2008-06-18
Dania główne

Autor: purchawencjos

Przepisów i artykułów: 50 Ocena: 1182

Dodano: 13.06.2008

Odsłon: 47263

paluszki lizać. fajnie sie robi to danie no i zawsze to cos innego niż.........schabowy z kapustą :-)

Składniki

1-2 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Cebule obieramy kroimy w kostkę, na połowie z tego smażymy mięso mielone dodając skrojony lub sprasowany czosnek. Marchew umyj, oskrob i zetrzyj na grubej tarce, zeszklij na drugiej połowie cebuli, do tego wrzuć pokrojone w plasterki pieczarki i pokrojoną w paseczki kapustę pekińską. Gdy warzywa zmiękną i odparuje się z nich woda, zdejmij z gazu i wymieszaj z mięskiem. Gdy farsz ostygnie dodaj jajo i przypraw solą, papryczką, i sosem sojowym. Papier ryżowy zanurz na kilkanaście sekund we wrzątku następnie przenieś na drewnianą deskę (do tego, co niedrewniane mokry papier lubi się przyklejać) na placek nałóż sporą łyżkę farszu, najpierw załóż na farsz górę placka potem boki i zwiń do końca placka. ( osobiście polecam zawijać sajgonka w podwójnego placka, to gwarancja żeby podczas smażenia się nie rozwalił, oraz odczekać ok 3 godzin aż sajgonka trochę wyschnie). Smażyć aż do zrumienienia obustronnie na oleju. Podawać z ryżem gotowanym z curry i surówka z kapusty pekińskiej z dodatkiem orzechów włoskich. Polecam polać sajgonki gorowym sosem słodko-kwaśnym Tao Tao.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

koko6 30 marca 2012 Z tym wrzątkiem to trochę Cię poniosło--wystarczy posmarować paier letnią wodą i chwilę odczekać,no ale każdy ma jakiś swój sposób.Przepis ogólnie bardzo fajny,potrawy w połączeniu z papierem ryżowym są na prawdę bardzo smakowite.Pozdrawiam.

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

karolciaa 28 lipca 2010 Ja dodaję zamiast kapusty pekińskiej -zwykłą kiszoną i zamiast pieczarek grzybki MUN... Też wychodzą pyszne :) Pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń