Do góry

Przekąski Przepis na:

Sajgonki - Chiny na talerzu

Przekąski

Autor: smacznego

Przepisów i artykułów: 791 Ocena: 20668

Dodano: 05.05.2009

Odsłon: 14603

Powiew dalekiego wschodu nad Wisłą! Orientalne, inspirujące, przepyszne. Polecam każdemu, kto lubi od czasu do czasu zasmakować w oryginalnej kuchni orientalnej.

Składniki

5-6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Przygotuj farsz: makaron zalej gorącą wodą, odstaw na 5-10 minut. Gdy będzie miękki, osącz na sitku, pokrój na małe kawałki. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę. Obrany imbir zetrzyj na drobnej tarce. Korzeń pietruszki oskrob, drobno posiekaj. Dymki ze szczypiorem oraz łodygi selera drobniutko pokrój. Marchewkę obierz, opłucz, zetrzyj na drobnej tarce. Kolendrę posiekaj, ogórka wraz ze skórką pokrój w słupki.

  2. W głębokiej patelni rozgrzej łyżkę oleju. Włóż czosnek, imbir, pietruszkę i dymki; smaż, mieszając, przez 3 minuty. Dodaj wieprzowinę i seler, smaż kolejne 3 minuty, aż mięso ładnie zbrązowieje. Dodaj marchew, kolendrę, ogórek, sosy przyprawowe, cukier i makaron. Dokładnie wymieszaj i odstaw, aż farsz całkiem wystygnie.

  3. Krążki papieru ryżowego zwilż przegotowaną letnią wodą za pomocą łyżeczki, pędzelka lub gąbki. Ciasto powinno być tylko lekko wilgotne!

  4. Na dolnej połowie każdego krążka ułóż 1,5 łyżki nadzienia. Zawiń do środka 2 przeciwległe brzegi, całość zwiń w ciasny rulon. Przygotowane sajgonki odłóż na 15 minut.

  5. W głębokim garnku rozgrzej olej, ostrożnie wkładaj po 3-4 sajgonki, smaż na złoty kolor (ok. 10 minut). Osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku; podawaj natychmiast.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń