Do góry

Przekąski Przepis na:

Sajgonki z warzywami

Przekąski

Autor: amidalla

Przepisów i artykułów: 209 Ocena: 1896

Dodano: 06.09.2009

Odsłon: 7310

Pewnie sajgonki z chińskiej knajpki są lepsze, ale warto spróbować samemu choć raz.

Składniki

  • 6 dużych pieczarek lub chińskich grzybków mun
  • 4-5 liści kapusty pekińskiej
  • 200g kiełków soi
  • 2 średnie marchewki
  • 2 cebule
  • 1 jajko
  • sos sojowy (ale nie ciemny)
  • papier ryżowy (ok.20 płatów)
  • sól, pieprz
  • oliwa
> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Najpierw kroimy warzywa - cebulę w talarki, kapustę szatkujemy dość drobno, marchew w naprawdę cienkie plasterki, grzyby też dość drobno.

  2. Na patelni lub woku rozgrzewany oliwę. Wrzucamy kolejno pieczarki, marchewkę, cebulę, kiełki soi i kapustę pekińską. Warzywa mieszamy i dodajemy sos sojowy. Doprawiamy. Smażymy aż będą miękkie.

  3. Teraz najtrudniejsze - musimy przygotować papier ryżowy.

  4. Płaski talerz napełniamy letnią wodą i delikatnie moczymy w nim z obu stron każdy kolejny kawałek papieru. Papier wykładamy na deskę. Gdy nasiąknie wodą, na brzeg wykładamy niewielką porcję nadzienia warzywnego (przestudzonego!) i zawijamy papier - najpierw zawijamy dolny brzeg, kolejno lewy, górny i prawy.

  5. Sajgonki sklejamy pędzelkiem umoczonym w roztrzepanym jajku. Smażymy w głębokim oleju ok. 10minut . Gotowe sajgonki układamy na papierowym ręczniku, by odsączyć nadmiar tłuszczu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń