Do góry

Dania główne Przepis na:

Sakiewki wieprzowe

Dania główne

Autor: patusia5

Przepisów i artykułów: 230 Ocena: 3020

Dodano: 07.02.2010

Odsłon: 11816

Pyszne i proste!! Odmienna forma podania kotleta :)

Składniki

  • kotlet wieprzowy, 2 plastry
  • pieczarki, 10 dkg
  • papryka, 1 szt
  • cebula, 1 szt
  • przecier pomidorowy, 1 łyżeczka
  • przyprawy, vegeta, pieprz, papryka slodka
1-2 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Kotlety rozbijamy dość cienko, posypujemy z obu stron vegeta, papryką i wkładamy do lodówki na kilkanaście minut.

  2. Cebulę i paprykę kroimy w kostkę i podsmażamy na łyżce tłuszczu. Pieczarki również drobno kroimy i razem z cebulą i papryką dusimy do miękkości, dodając łyżkę przecieru i podlewając odrobinę wodą. Przyprawiamy solą i pieprzem.

  3. Na środku mięsa układamy po dużej łyżce farszu, zbieramy boki mięsa i związujemy nitką u góry, tak aby powstał kształt sakiewki. Wkładamy do naczynia żaroodpornego i podlewamy szklanką bulionu.

  4. Pieczemy około godziny w temp 180 stopni polewając bulionem co kilkanaście minut. Serwować polane sosem pieczeniowym ciemnym.

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (16)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

patusia5 19 września 2011 Z mięsem drobiowym nie próbowałam, ale pewnie też wyjdą pyszne. Trzeba tylko zmniejszyć czas pieczenia do 30 minut.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

patusia5 28 lutego 2010 Cieszę się, że smakowało! Pozdrawiam :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

basia65721 28 lutego 2010 ....dzis robiłam na obiad.....wyszły przepyszne.........:)))

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

basia65721 25 lutego 2010 dziekuję bardzo......w niedziele je zrobie........pozdrawiam serdecznie......:)))))

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

patusia5 24 lutego 2010 Ja piekłam bez przykrycia, ale można przykryć, można ewentualnie upiec w rękawie. Pozdrawiam

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

basia65721 24 lutego 2010 czy te sakiewki pieczemy w naczyniu zaroodpornym bez przykrycia?..czy można je przykryc?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Agunkaa 16 lutego 2010 Super przepis,bardzo dobre,ja podalam to z mizerja a sos dorobilam z bulionu i tego co zostawilo mieso po uduszeniu,polecam.Dodaje do ulobionych.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

angel58 15 lutego 2010 zdaje mi się,że wszystkie Twoje przepisy dodam do ulubionych,są superanckie:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń