Do góry

Dania główne Przepis na:

Sakiewki z wiśniami

Dania główne

Autor: smacznego

Przepisów i artykułów: 791 Ocena: 20665

Dodano: 26.01.2009

Odsłon: 1990

Pyszne sakiewki z wiśniami zadowolą nawet wybrednych smakoszy.

Składniki

3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Przygotuj farsz: wiśnie wydryluj, ułóż na sitku, aby odciekły. Następnie wymieszaj z cukrem, bułką tartą i dżemem. Przygotuj ciasto: drożdże rozmieszaj w letnim mleku z cukrem. Odstaw w ciepłe miejsce. Kiedy zapracują, wymieszaj z mąką, stopionym masłem i jajkiem. Wyrób ciasto. Odstaw do wyrośnięcia. Kiedy podwoi swoją objętość, ponownie je zagnieć i rozwałkuj na placek. Pokrój go na kwadraty o boku 6 cm. Na każdym kwadraciku układaj po porcji farszu wiśniowego. Pozalepiaj brzegi tak, aby powstały sakiewki. Ułóż na blasze posmarowanej tłuszczem. Piecz na złoto w piekarniku 200°C. czas przygotowania: 1 i 3/4 godziny, 1 porcja: 567 kcal. Sakiewki z wiśniami można podawać na ciepło i zimno. Doskonałym dodatkiem Jest bita śmietany. Jeżeli, serwujesz je na deser, podaj z kulką lodów waniliowych.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń