Do góry

Dania główne Przepis na:

sakwa wolowa

Dania główne

Autor: Marietto

Przepisów i artykułów: 4 Ocena: 184

Dodano: 21.05.2008

Odsłon: 1843

Pyszne,efektowne danie.Wysmienite na obiad we dwoje.Polecam:)

Składniki

  • filet z poledwicy(mozna zastapic schabem), 300g
  • borowiki mrozone lub swieze, ok 200g
  • cebula, 1 glowka/lub 2 male
  • czosnek, ok 3 zabkow
  • mozzarella w zalewie, 1 sz
  • swiezy rozmaryn, wystarczy 4 galazki
  • maggi,sol,pieprz, do smaku
  • biale wino pol wytrane
  • czerwone wino pol wytrawne, lambka
  • sos pieczeniowy w proszku(tansza wersja)
3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mieso oplukac i osuszyc.W tym czasie zrob farszyk:pokroj borowiki(3/4 z calosci reszta do sosiku),pokroj cebule w kosteczke,czosnek posiekaj noze na drobno.podsmaz borowiki z cebulka,dodaj don czosnek przypraw sola ipeprzem,nastepnie podlej lekko winem,kiedy wino wyparuje,a borowiki sa juz mieksze,zestaw zognia iprzykryj,wez mieso,robij bardziej niz na kotlet(miedzy 5mm a 0.8mm grubosci musi wyjsc zen sakwa)na srodku porozkladaj grzybki zcebulka i doluz po plastrze mozzarelli.Wszystko uformoj w sakwe i piecz w folji aluminiowej,zeby utrzymac ksztaut.piecz ok 20 min w temp. ok180 stopni. Sos jest banalnie prosty : odlozona porcje borowikow podsmaz z cebulka i zalej tym razem czerwonym winem,poczekaj,az wino sie zredukuje do konca,gdy juz tak sie stanie zalej to rozrobionym sosem pieczeniowym i dodaj zwiazany nitka rozmaryn. Podawac z ziemniakami i warzywami grilowanymi. SMACZNEGO:)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń