Do góry

Dania główne Przepis na:

Sałata lodowa z czosnkowym winegre

Przepis dnia 2008-05-14
Dania główne

Autor: biurwa

Przepisów i artykułów: 144 Ocena: 2385

Dodano: 09.05.2008

Odsłon: 26199

Tajemnicą tej sałaty jest sos...

Składniki

> 6 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. SOS: Wodę przegotować ostudzić, przecisnąć czosnek praską lub zetrzeć, dodać olej, ocet, cukier, sól, Vegetę, bazylię i oregano. Wszystko dobrze wymieszać, najlepiej robić to w butelce wtedy można dobrze wstrząsnąć i składniki łatwiej sie łączą. Tak przygotowany sos może kilka dni stać w lodówce. Sałatę i pomidory kroimy, dodajemy ser seta polewamy przygotowanym sosem, wszystko delikatnie mieszamy i podajemy jako przystawkę, lub dodatek do mięs, czy makaronów.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Samba1984 09 grudnia 2008 Pomylilam sie,to nie salata lodowa traci kolor ale pekinska tez nie wiec mozna ja kroic.Ale na pewno traci kolor taka zwykla salata z ogrodka.Trzeba to samemu sprawdzic i sie przekonac.Nie chcialby nikt zapewne podac gosciom salatki w ktorej przeswituja czarnawe liscie salaty.Poza tym salaty typu rukola np nie powinno sie kroic poniewaz jej liscie straca bardzo interesujacy wyglad,ktory oczywiscie urozmaica salatke i nadaje jej niepowtarzalny wyglad.I to wlasnie takie wlasciwosci bierze sie pod uwage.A jesli ktos woli pokroic liscie to prosze bardzo-salatka i tak nie zmieni smaku :-)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Samba1984 09 grudnia 2008 Jesli chodzi o salate pekinska to mozna ja kroic.Cenne witaminy nie maja tu wiekszego znaczenia,bo w kuchni liczy sie rowniez wygoda.Chodzi bardziej o salate lodowa, ktora przy zetknieciu z nozem poprostu zrobi sie czarna w miejscu ciecia.Kto nie wierzy, niech sprawdzi i raz zrobi salatke z cieta salata lodowa a raz z porwana!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

grodar 13 września 2008 Może ktoś z Państwa wyłoży mi teorię dzielenia sałaty ( krojenia nożem- rwania w palcach).
Osobiście jestem za krojeniem .Sałata rwana, czy krojona smakuje tak samo. Krojona to mniej pracy i równiejsze cząstki. Czy te stracone witaminy podczas krojenia w miejscu kontaktu z nożem, a raczej ich ilość rzędu ( 0,00001) mają jakiekolwiek znaczenie?
100g sałaty rwanej w paluszkach zawiera .............mg/l witamin
100g sałaty krojonej nożem zawiera ........... mg/l witamin
Kto zna dane i może wstawić w miejsce kropek . To wyjaśniłoby raz na zawsze czy rwać czy kroić, czy dowolnie według upodobań. Myślę , że cyferki przemówią .

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

biurwa 12 maja 2008 Nie do końca sie z Tobą zgodzę... Sałata lodowa jest zbita tak jak pekinka i nie da sie jej rwać, wiec trzeba kroci.

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń