Do góry

Sałatki Przepis na:

Sałata ziemniaczana

Sałatki

Autor: klaudi76

Przepisów i artykułów: 6 Ocena: 24

Dodano: 06.09.2009

Odsłon: 2178

Smaczne, pożywne jak danie, ale może służyć jako przystawka lub sałatka.

Składniki

  • małe młode ziemniaczki, 1,5 kg
  • średniej wielkości cebule, 2 szt.
  • koperek świeży, 1/2 pęczka
  • ocet winny biały, nawet pół butelki
  • olej z pestek winogron lub słonecznikowy
  • sól, pieprz
5-6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ziemniaki umyć i w mundurkach gotować, a raczej parzyć na bardzo wolnym ogniu, żeby wrząca woda się nie wzburzała, bo to powoduje u wielu odmian ziemniaka pękanie przez około godzinę lub dłużej jeśli trzeba (lepiej sprawdzać widelcem miękkość ziemniaka). Po ugotowaniu odstawić żeby woda wystygła, a następnie obrać ze skórek. Obrane ziemniaczki wrzucamy do dużej misy lub salaterki, następnie kroimy cebulę w średniej grubości kostkę i wrzucamy do misy z ziemniakami, koperek posiekany również wrzucamy. Do tego wszystkiego dajemy sól w zależności jak słone lubisz i bardzo dużo octu winnego, można dać 1/3 buteleczki i przemieszać wszystko razem, wstawić do lodówki i za 10 min. znów przemieszać i spróbować jeśli ziemniaki wchłonęły cały ocet i go słabo czuć trzeba dodać więcej octu (żeby zostało pół butelki), znów przemieszać i wstawić do lodówki, mieszając co jakieś parę minut, po 20 minutach polać ziemniaki obficie olejem, popieprzyć i wymieszać i wstawić do lodówki do schłodzenia na 20-30 min. sałatka gotowa do konsumpcji ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń