Do góry

Przekąski Przepis na:

Sałatka arabska

Przekąski

Autor: smacznego

Przepisów i artykułów: 791 Ocena: 20670

Dodano: 08.05.2009

Odsłon: 11014

Aromatyczna sałatka z dodatkiem indyka o lekko orientalnym smaku. Smaczna i sycąca.

Składniki

> 6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ryż ugotować w osolonej wodzie. Potem przecedzić go i wystudzić.

  2. Upieczone mięso z indyka pokroić na kawałki. Rodzynki sparzyć. Groszek odsączyć.

  3. Pomarańcze podzielić na cząstki i zdjąć z nich błonę. Cząstki podzielić na cienkie plasterki. Sok powstały przy krojeniu owoców zlać do miseczki i dodać do niego sok z cytryny. Do smaku posolić i popieprzyć. Ubić składniki na jednolity sos.

  4. Pozostałe składniki sałatki: przestudzony ryż, podzielone pomarańcze, płatki migdałowe, sparzone rodzynki, groszek, piersi indyka i koper włożyć do dużej salaterki.

  5. Wszystko wymieszać i zalać przygotowanym sosem. Ponownie delikatnie wymieszać. Przed podaniem sałatkę wstawić do lodówki na dwie godziny - na najniższą półkę.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Graga79 10 marca 2010 wygląda smakowicie,jeszcze nie jadłam salatki z pomarańczem i mięskiem :) zrobie ją na święta wielkanocne na bank bedzie wszystkim smakowała,bo rodzinka lubi tego typu jedzonko

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

FACET 13 maja 2009 Ciekawe skąd się wziął groszek, bo w spisie składników go nie ma, więc nie wiadomo jak dużo go dać. Poza tym nie bardzo rozumiem (pkt 3), które składniki ubić na jednolity sos, skoro w punkcie 4. do ,,pozostałych składników" Autor zalicza prawie wszystko: zostaje koper, sok z pomarańczy, sok z cytryny, sól i pieprz - jak to ,,ubić na jednolity sos"? KWAS.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń