Do góry

Dania główne Przepis na:

Sałatka do dań z grilla

Dania główne

Autor: annawk

Przepisów i artykułów: 231 Ocena: 6195

Dodano: 08.05.2008

Odsłon: 32372

i nie tylko

Składniki

  • 1 duzy seler (korzeń)
  • 1 średnia marchew
  • śmietana kwaśna 1 łyżka
  • sól pieprz
  • 2 lub 3 ząbki czosnku (zależy od upodobań)
  • sok z cytryny (do skropienia)
3-4 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Surowego selera i surową marchew (oczywiście obie jarzyny wcześniej obrać) zetrzeć na grubej tarce , skropić całość sokiem z cytryny. Wycisnąć do tej mieszanki czosnek (maszynką do jego wyciskania) , przyprawić do smaku . Dodać śmietanę , wymieszać . Można udekorować zieleniną . Sałatka najsmaczniejsza jest wtedy, gdy się przegryzie (ok.1-2 godziny w lodówie) Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

melissa25 16 czerwca 2009 Robię podobną(do obiadu); seler starty na tarce(małe oczka) 1 duże jabłko starte na tarce(duże oczka) 1-2 łyżki śmietany szczypta soli,pół łyżeczki cukru zakwaszam sokiem z cytryny lub kwaskiem do smaku.Dla smakoszy selera super.Pozdrawiam:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

annawk 11 maja 2009 to prawda, seler ma bardzo intensywny smak więc Twój pomysł też może się sprawdzi w mojej kuchni, pozdr.kuba48

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kuba48 09 maja 2009 Uwielbiam seler ale jeszcze nie próbowałam łączyć go z czosnkiem na pewno jest dobre. Ja robię bardzo prostą 2 składnikową sałatkę -szczególnie pasuje do potraw drobiowych jest bardzo delikatna w smaku:surowego dużego selera żeby nie ściemniał zetrzeć bezpośrednio do kwaśnej śmietany/duży kubek/ wymieszać i gotowe . Naprawdę do selera nie trzeba nic więcej a smakuje wyśmienicie!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń