Do góry

Dania główne Przepis na:

Sałatka GYROS

Dania główne

Autor: kasienka_f

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 84

Dodano: 18.05.2008

Odsłon: 9923

Danie jest dość syte, więc polecam podawać je jako danie główne na ciepło lub na zimno.

Składniki

  • filet z piersi kurczaka, 4 pojedyncze
  • przyprawa "Prymat - gyros kebeb:, 1 opakowanie
  • jogurt naturalny / bez cukru, duże opakowanie
  • czosnek, 4 duże ząbki
  • ogórki zielone, 3 duże
  • pomidory, około 6-7 dużych
  • ser ARLA APETINA FETA w wiaderku (z czosnkiem)
3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Piersi z kurczaka należy pokroić w kwadraty średniej wielkości. Wrzucić na rozgrzaną patelnię, bardzo mocno doprawić przyprawą (kurczak musi przybrać pod koniec smażenia kolor czerono-brązowy). Do przezroczystego naczynia (najlepiej w formie kwadratu lub prostokąta) wsypać warstwami pokrojony (wydrylowany) ogórek zielony, pomidory (wydrylowane), ser feta (pokrojony w kostkę), podsmażonego kurczaka (ciepły lub zimny).wszystko polać sosem czosnkowym. Pod żadnym pozorem nie mieszać!!!Pomidory i ogórki można doprawić do smaku solą czosnkową. SOS: do jogurtu naturalnego należy wrzucić uprzednio przeciśnięty czosnek, dokładnie wymieszać, pozostawić na 30 minut w lodówce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń