Do góry

Sałatki Przepis na:

Sałatka gyros

Sałatki

Autor: maciejka

Przepisów i artykułów: 77 Ocena: 2155

Dodano: 19.03.2008

Odsłon: 8528

Pewnie jedna z wielu podobnych propozycji... a może ciut inna niż wasza?

Składniki

5-6 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Filet z kurczaka umyć, obrać z błon, chrząstek, osuszyć, pokroić na drobne kawałki. Na oliwę (zimną) wrzucić ząbek czosnku, podsmażyć, dodać mięso, smażyć dalej, aż kurczak zrobi się biały i puści sok. Zasypać przyprawą gyros, wymieszać, chwilę podduszać pod przykryciem. Wystudzić. Kukurydzę osączyć, ogórka i papryki pokroić w drobniutką kostkę, majonez wymieszać z ketchupem. Na płaskim półmisku ułożyć usmażonego, wystudzonego kurczaka, posmarować delikatnie sosem majonezowym, wysypać kukurydzę, na to ogórek konserwowy, znowu posmarować sosem, na to kolorową paprykę, znowu sos,a na wierzchu posypać poszatkowaną sałatą lodową. Można również ozdobić czarnymi oliwkami lub/i piórkami czerwonej cebuli. UWAGA: mięso jest bardziej aromatyczne, jeśli usmaży się je poprzedniego dnia i pozostawi w chłodnym miejscu

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Lucyna60 18 maja 2008 Też używam pekińskiej a gdy zabraknie mi przyprawy giros wtedy mięsko smażę z przyprawą żłoty kurczak KAMISA Polecam pycza.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń