Do góry

Przekąski Przepis na:

Salatka indyjska

Przekąski

Autor: Jagna

Przepisów i artykułów: 96 Ocena: 1618

Dodano: 27.05.2008

Odsłon: 7134

pyszna i bardzo syta salatka

Składniki

  • ryz Basmanti (jasminowy), 400g
  • piersi z kurczaka, 4 sztuki
  • czerwona fasola, 1,5 puszki
  • kukurydza, 1,5 puszki
  • pomarancze(male), 2 sztuki
  • pol swiezego ananasa
  • curry lagodne
  • sol, bialy pieprz
  • korzen imbiru, kawaleczek
  • Olej sojowy, do smaku
3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Piersi z kurczaka pieczemy( najlepiej wedlug przepisu Kurczak w czosnku, w koncowej fazie rezygnujemy z zoltego sera i przed dodaniem do salatki zdejmujemy czosnek). Ryz gotujemy aby byl jedrny, taki nie za twardy i nie za miekki. Taki akurat :) Odcedzamy fasole i kukurydze. Dodajemy do ugotowanego ryzu. Pomarancze obieramy ze wszystkich skorek, zostawiamy tylko zywy pomaranczowy miasz i kroimy go w kosteczke i ... do ryzu. Z ananasa odcinamy pioropusz i przecinamy go na 4 czesci, scinamy zdrzewialy srodek i kroimy na plasterki, nastepnie usuwamy skorke.Kroimy w kosteczke i do miski. Imbir obieramy ze skorki i tarkujemy na najdrobniejszych oczkach, dodajemy razem z sola i pieprzem do salatki.Mieszamy. Na koniec dodajemy curry i odrobine oleju sojowego.Ponownie mieszamy i ..... Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń