Do góry

Przetwory Przepis na:

Sałatka kapuściana z buraczkami

Przetwory

Autor: BEATA1978

Przepisów i artykułów: 663 Ocena: 37222

Dodano: 26.10.2015

Odsłon: 1745

W słoiku wygląda jak sałatka z czerwonej kapusty. Wszystko za sprawą buraczków ćwikłowych, które nadają całości uroczy, bordowy kolor. Głównym składnikiem sałatki jest jednak biała kapusta. Jej smak podkreśla dodatek cebuli, papryki, marchwi i przypraw, no i oczywiście wspomnianych wcześniej buraków. Przepis wypatrzony na blogu Ani (gogusia), podaję z moimi niewielkimi zmianami.

Składniki

  • kapusta biała 3 kg
  • buraki ćwikłowe 2 kg
  • cebula 2 kg
  • marchew 1 kg
  • papryka żółta kg
  • zalewa:
  • woda 4 litry
  • cukier 10 łyżek
  • sól 6 łyżek
  • ocet 10% 2 szklanki
  • liście laurowe 10 sztuk
  • ziele angielskie 10 sztuk
  • dodatkowo:
  • sól do zasolenia kapusty
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Kapustę obieramy z wierzchnich liści, kroimy na połówki lub ćwiartki i drobno szatkujemy. Następnie solimy ją dość obficie i odstawiamy na kilka godzin, aby puściła wodę. Cebulę obieramy, kroimy w piórka. Paprykę myjemy, usuwamy z niej gniazda nasienne, następnie kroimy w paseczki.
    Marchew i buraczki obieramy, po czym ucieramy na tarce o grubych oczkach. Kapustę po kilku godzinach odciskamy z wody, pozbywamy się w ten sposób dużej ilości goryczy,
    którą ma kapusta. W dużym garnku zagotowujemy wszystkie składniki zalewy, wrzucamy kapustę, cebulę i marchew.
    Całość gotujemy 15 minut. Wówczas dodajemy buraki i paprykę. Wszystko gotujemy jeszcze 10 minut.
    Tak przygotowaną sałatkę przekładamy do słoików, szczelnie zakręcamy i układamy na deseczce do góry dnem.
    Słoiki pozostawiamy w tej pozycji do całkowitego wystudzenia.

  2. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń