Do góry

Przetwory Przepis na:

SAŁATKA KOLOROWA na zimę

Przetwory

Autor: dorota1311

Przepisów i artykułów: 18 Ocena: 115

Dodano: 11.03.2009

Odsłon: 28888

Z mojej spiżarni znika jako pierwsza :)

Składniki

1-2 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. ZALEWA: 6 szkl. wody, 1 szkl. octu, 25 dag cukru, liść laurowy, ziele ang. , pieprz.

  2. 1. dzień. Cebulę i paprykę pokroić (ja najbardziej lubię w półplasterki), osolić z osobna i pozostawic na noc. Rano odcisnąć.

  3. 2. dzień. Pieczarki umyć, obrać, i pokroić w połówki i w plastry. Wrzucić na wrzatekz jedną łyżeczką soli i kieliszkiem octu- odcedzic po zagotowaniu.

  4. Ugotować zalewę. Wrzucić wszystkie składniki i gotować nie dłużej niz 5 min. Wkładać do słoików. Pasteryzować 10 min.

  5. PS. zamiast pieczarek można oczywiście użyć grzybów leśnych. Wtedy sałatka nabiera charakteru ,,imprezowego'''' :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń