Do góry

Sałatki Przepis na:

Sałatka makaronowa z kurczakiem

Sałatki

Autor: Armidia

Przepisów i artykułów: 10 Ocena: 321

Dodano: 23.02.2008

Odsłon: 4992

Sałatka z kolorowego makaronu z kurczakiem i fetą.

Składniki

  • Makaron muszelki - najlepiej kolorowe
  • Pierś z kurczaka - grilowana lub pieczona
  • Feta - najlepiej Appetina z pietruszką i czosnkiem
  • Natka pietruszki - spory pęczek
  • Ogórki kiszone - 2 większe lub 3 mniejsze
  • majonez
  • jogurt naturalny
  • Sos koperkowo - ziołowy w proszku (np. Knorr)
  • Sól, pieprz, szczypta czosnku granulowanego
3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Makaron gotujemy al-dente w osolonej wodzie z odrobiną oliwy, studzimy od czasu do czasu mieszając, żeby się nie posklejał. Pierś z kurczaka i ogórki kiszone kroimy w kostkę o boku ok. 1 cm, natkę niezbyt drobno siekamy. Do ostudzonego makaronu dodajemy pokrojonego kurczaka, ogórki, natkę i fetę. Majonez mieszamy z jogurtem w proporcji 1:1, dodajemy łyżeczkę sosu w proszku (!), dokładnie mieszamy, można wcisnąć kilka kropel soku z cytryny. Zalewamy makaron, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i czosnkiem, mieszamy, wstawiamy na kwadrans do lodówki. Sosu nie powinno być zbyt dużo – makaron nie powinien pływać. Smacznego !

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń