Do góry

Przekąski Przepis na:

SAŁATKA NA WIELKANOC

Przekąski

Autor: smacznego

Przepisów i artykułów: 807 Ocena: 19336

Dodano: 21.03.2008

Odsłon: 61681

1 porcja: 110 kcal

Składniki

  • 1 żółta papryka
  • 2 pomidory
  • 1 biała cebula
  • garść rukoli
  • garść roszponki
  • garść listków szpinaku i botwinki
  • mała sałata masłowa
  • 2 łyżki octu balsamicznego białego
  • 3 łyżki oliwy
  • łyżeczka tabasco
  • łyżka miodu
  • ząbek czosnku
  • sól
5-6 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Opłukać liście sałaty, roszponki, rukoli, szpinaku i botwinki. Osuszyć. Pomidory pokroić na cząstki. Oczyszczoną paprykę pociąć w paseczki. Obrać cebulę i pokroić w talarki. Wszystki przygotowane składniki wymieszać w dużej salaterce. 2. Przygotować sos: ocet balsamiczny utrzeć na gładko z miodem i tabasco oraz szczyptą soli. Bezpośrednio do sosu wcisnąć (miażdżąc w prasce) czosnek. Następnie stale ucierając widelcem dodawać małe porcje oliwy (powinien powstać sos w konsystencji przypominjący rzadki majonez). Na koniec ewentualnie doprawić solą. Składnik sałatki skropić sosem, lekko przemieszać i natychmiast podawać.

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń