Do góry

Przekąski Przepis na:

Sałatka owocowa

Przekąski

Autor: corgie

Przepisów i artykułów: 5 Ocena: 460

Dodano: 25.03.2008

Odsłon: 23156

Zdrowa sałatka owocowa.

Składniki

  • 1 mały arbuz
  • 4-5 moreli
  • 2-3 kiwi
  • po 20 dag jasnych i ciemnych winogron
  • 20 dag malin
  • 20 dag borówek amerykańskich
  • 20 dag czereśni
  • 1 limonka
  • pół pęczka mięty
  • 1 kieliszek brandy
  • 3-4 łyżki cukru
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Wszystkie owoce umyj, osusz. Arbuz przekrój na pół. Z miąższu półokrągłą łyżeczką powycinaj kuleczki, odrzucając pestki. Przy skórce pozostaw około 1 cm warstwę miąższu. 2.Wydrążone łupiny arbuza ponacinaj tak, aby powstał dekoracyjny wzorek. Wstaw do lodówki. Winogrona oderwij od gałązek. Obierz kiwi. Wydryluj czereśnie. Przebierz maliny i borówki. 3.Morele pokrój na połówki, usuń pestki, miąższ pokrój na cząstki. Kiwi potnij w półplasterki. Limonkę sparz, zetrzyj skórkę. Wyciśnij sok. Dodaj cukier. Mieszaj, aż całkowicie się rozpuści. 4.Wszystkie owoce przełóż do schłodzonej skórki arbuza. Sałatkę polej sokiem z limetki i alkoholem. Posyp posiekaną miętą. Przemieszaj. Ponownie wstaw do lodówki na około 3-4 godziny.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń