Do góry

Sałatki Przepis na:

sałatka owocowa w arbuzie

Sałatki

Autor: kuhareczka

Przepisów i artykułów: 28 Ocena: 1262

Dodano: 21.03.2008

Odsłon: 931

Sałatka jest pyszna.Polecam!!!

Składniki

  • cytrynka
  • 15 winogron,
  • 1 arbuz,
  • 1 brzoskwinia,
  • 5 sliwek,
  • 1 jabłko,
  • 1 banan,
  • 1 duża pomarańcza,
  • 4 gruszki,
  • garść czereśni,
3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Umyj wszystkie owoce i osusz na sitku. Arbuza wytrzyj kuchenna ściereczką. Odkrój od arbuza górną część - taki "kapelusik". Wydrąż łyżką miąższ arbuza z jego większej części i przełóż do miski. Z opróżnionego owocu powstanie duża, zielona misa. Brzeg większej części arbuza ponacinaj w zygzakowaty wzór. Uważaj, przy tej czynności - można łatwo się skaleczyć! Wyjmij pestki z owoców pestkowych. Obierz ze skórki jabłko i gruszkę, przekrój na ćwiartki i wydrąż z nich środki. Następnie obierz ze skórki banana i pomarańczę, oberwij winogrona z gałązek. pokrój większe owoce na cząstki i włóż do miski, w której są cząstki arbuza. Nie siekaj owoców zbyt drobno. Mniejsze owoce jak np. czereśnie czy winogrona włóż w całości lub przekrój je na pół. Potem przekrój na pół cytrynę i wyciśnij sok z obu połówek do miski z owocami. Wymieszaj delikatnie sałatkę, a potem ostrożnie przełóż ja do arbuzowej misy. Na dużym talerzu ułóż serwetkę, a następnie połóż na niej misą z sałatką. Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń