Do góry

Sałatki Przepis na:

Sałatka pomarańczowo brokułowa

Sałatki

Autor: smacznego

Przepisów i artykułów: 791 Ocena: 20673

Dodano: 06.03.2009

Odsłon: 4673

W sam raz na wiosenne dni :)

Składniki

  • brokuł, 1
  • Pomarańcze, 2
  • mała czerwona cebula, 1
  • oliwy, 2 łyżki
  • łyżeczka musztardy ziarnistej, 1 mała
  • niepełna szklanka bulionu warzywnego
  • sól
  • pieprz
  • cukier
3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Brokuł podziel na małe różyczki.

  2. Wrzuć do posolonego wrzątku i gotuj około 20 minut.

  3. Odcedź i szybko przelej zimną wodą. Pozostaw na sicie, aby dobrze ociekły.

  4. Pomarańcze obierz usuwając białe podskórze.

  5. Następnie spomiędzy przezroczystych błonek nożem powycinaj fileciki miąższu. Z resztek miąższu pozostałych na błonkach, wyciśnij sok.

  6. Cebulę obierz, pokrój w drobniuteńką kosteczkę. Zeszklij na oleju.

  7. Zalej bulionem i gotuj około 5 minut (połowa powinna odparować).

  8. Następnie wymieszaj z musztardą i sokiem wyciśniętym z pomarańczy.

  9. Zalewę przypraw solą, pieprzem i cukrem. Lekko przestudź. Brokuły wymieszaj z pomarańczami, zalej przygotowanym sosem.

  10. Odstaw na 15 min, aby smaki się przegryzły.. Podawaj z ciemnym pieczywem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń