Do góry

Przekąski Przepis na:

Sałatka "bramborowa"

Przepis dnia 2009-01-19
Przekąski

Autor: Poziomka

Przepisów i artykułów: 43 Ocena: 5462

Dodano: 26.02.2008

Odsłon: 26389

Specjał mojego Taty. Rewelacyjna pod wódeczkę :) Dla lubiących ostre doznania, można dodać troszkę papryczki piri piri

Składniki

5-6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ziemniaki gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie. Należy uważać, żeby ich nie rozgotować, muszą pozostać lekko twardawe, żeby się nie rozpadały (dlatego najlepiej sprawdzają się ziemniaki sałatkowe). Obraną cebulę/e należy sparzyć w gorącej wodzie. Zarówno ziemniaki po ugotowaniu, jak i sparzoną cebulę zostawiamy, by chwilę się przestudziły. Siekamy szczypiorek, ogórki kiszone oraz salami kroimy w słupki. Cebulę/e kroimy w kosteczkę, ziemniaki w słupki (jeśli ktoś bardzo nie lubi ziemniaków w mundurkach lub pyrki nam się za mocno ugotowały i skórka zaczęła od nich odchodzić, to wcześniej powinien ją z nich zdjąć). Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem (sowicie) i solą. W kubku mieszamy jogurt, majonez, sos sojowy, musztardę. Sos wylewamy do składników, wszystko delikatnie mieszamy. Można dodać koperek albo natkę pietruszki, jak ktoś lubi :).

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

sikorka3 19 stycznia 2009 ja robie oryginalne czyli z boczkiem .
Ty jesli eksperymentujesz i stworzyÅ

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń